...

Bijspelen: ouders zorgen voor een dolle vakantie

bijspelen foto gentDrie oudergroepen organiseren de eerste keer vakantieopvang met beurtrol met steun van de Stad Gent. Wie zich een dag engageert om op een groep kinderen te passen, krijgt in ruil vier dagen opvang voor zijn kroost. De oudergroepen krijgen steun van de Dienst Kinderopvang van de Stad Gent in de vorm van verzekeringen voor ouders en kinderen. Daarnaast financiert de Stad coaching door de Bijspelerij.

‘Elke zomer organiseert de Stad Gent voor duizenden kinderen zeer kwaliteitsvolle opvang via de (ST)IBO’s (stedelijke initiatieven voor buitenschoolse opvang). Daarnaast zijn er de vele speelpleinwerkingen en kampjes waar kinderen en jongeren hun vakantie doorbrengen. Het is belangrijk dat er voldoende én zeer divers aanbod is. De Bijspelerij komt niet in de plaats van bestaande opvang maar is er een aanvulling op. Als stadsbestuur willen we graag inspelen op initiatieven die ingaan op een reële vraag bij ouders, we geven dit met veel plezier een duwtje in de rug. Dit is bovendien een sterk staaltje van co-creatie waar we als stadsbestuur ook erg in geloven.’

Mevrouw Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd

De Stad Gent ondersteunt een aantal proefprojecten: De Ravotterij in het Rabot, De Pastory in Sint-Amandsberg en Jaagbaar op DOK. Met de drie proefprojecten speelt de Stad in op de grote nood aan vakantieopvang. De Stad bereidt zich ook voor op de nieuwe regierol die de lokale overheid zal krijgen vanuit Vlaanderen.

Ouders verenigen zich om samen vakantieopvang te organiseren voor elkaars kinderen. Door zelf een dag op te passen op andere kinderen, kan je zelf genieten van vier dagen opvang voor je eigen kroost. Ze bepalen zelf de regels. Met concrete tips en afspraken begeleidt De Stuyverij hierbij de participerende ouders. Deze vorm van opvang organiseert zich vanuit een groep op een gemeenschappelijke plaats, zijnde de school, een buurthuis of een vereniging. De Stuyverij begeleidde tot op heden een 150-tal gezinnen, in Kortrijk, Gent, Roeselare, Heule, Waregem, Oudenaarde en Brussel. De Stad Kortrijk en de Stad Gent ondersteunen De Stuyverij in deze ‘bottum-up’ ontwikkeling, monitoring en verdere ontwikkeling van een systeem dat toegankelijk moet zijn voor elke ouder, gemeenschap en hun kinderen. We zien dat Bijspelen gezinnen niet alleen van opvang voorziet, maar dat het mensen met elkaar verbindt en nieuwe ‘framily’s’ vormt. De Bijspelerij is een co-creatie van ouders, studenten van Vives en de UGent in samenwerking met de vzw De Stuyverij.