Verbod op koppelverkoop uit 1971 is volledig achterhaald

Brussel, 9 juli 2008 – Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne pleit opnieuw voor de afschaffing van het verbod op de koppelverkoop naar aanleiding van de lancering van de iPhone in België. Door het afschaffen van dit achterhaalde verbod zullen meer producten kunnen worden verkocht en gekocht. De creatieve verkoop en omzettoename brengen voordelen voor handelaars en consumenten.

Naar aanleiding van de lancering van de iPhone in België versterkt minister Van Quickenborne zijn pleidooi van de afgelopen maanden voor de afschaffing van het verbod op de koppelverkoop uit 1971. Hij haalt drie voorbeelden aan waaruit duidelijk blijkt dat de consument telkens de dupe is van het verbod op de koppelverkoop.

Kranten en tijdschriften bieden hun lezers vaak goedkopere CD's, DVD's of allerhande kortingen aan. De consument is hiermee zeer tevreden maar het is stricto sensu tegen de wet.

Wie bij zijn reisbureau een vliegtuigreis boekt, moet nog eens afzonderlijk zijn transport naar de luchthaven regelen. Deze klantvriendelijke dienst mag niet samen worden aangeboden met de vliegtuigreis.

Het gezin dat naast een wasmachine ook een droogkast wil kopen, kan niet genieten van promoties waarbij de handelaar die wasmachines verkoopt een korting aanbiedt wanneer tegelijkertijd ook een droogkas wordt gekocht.

Door de afschaffing van het verbod op de koppelverkoop zullen meer producten en diensten worden verkocht en gekocht. De voordelen van deze omzettoename kunnen worden verdeeld tussen een globale winststijging voor de handelaars en goedkopere prijzen voor de consumenten. Uiteraard moet de afschaffing gepaard gaan met duidelijke afspraken over de transparantie van de prijzen en de producten.

Het verbod van koppelverkoop is zodanig streng dat de wetgever expliciet heeft moeten voorzien dat voor de verkoop van een product en zijn verpakking een uitzondering moest worden gemaakt om niet onder het verbod te vallen. Van Kafka gesproken.

De afschaffing van het verbod op de koppelverkoop is deel van de voorstellen om de wet op de handelspraktijken te moderniseren. De regering heeft deze voorstellen voorgelegd aan experten van alle belangengroepen om hun de mogelijkheid te geven hun opmerkingen te formuleren.

Minister Vincent Van Quickenborne: "Transparante koppelverkoop dient het belang van de consument. Niemand wordt beter van minder handel en duurdere prijzen. "

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here