Vlaamse regering investeert fors in borstkankeronderzoek

De vijf centra voor borstkankeropsporing in Vlaanderen en Brussel: het Centrum voor Kankerpreventie van Universiteit Antwerpen, de vzw Vroegtijdige Opsporing van Borstklierkanker West-Vlaanderen, de Dienst Kankerpreventie van de VUBrussel, het Centrum voor Kankerpreventie van UGent en het Leuvens Universitair Centrum voor Kankerpreventie krijgen dit jaar samen een subsidie van 4.028.000 euro. Deze centra vormen de ruggengraat van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij vrouwen van 50 tot 69 jaar. Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Doelstelling is om tegen 2012 een participatiegraad van 75% in het borstkankeronderzoek te bereiken. Limburg staat aan de top met 62% in 2005-2007, in Vlaams-Brabant namen in diezelfde periode slechts 36% van de vrouwen deel aan het onderzoek. Borstkanker is de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen tussen de 40 en 69 jaar in Vlaanderen. De Vlaamse regering trekt nog eens 154.500 euro uit voor de financiering van Heracles, een consortium dat met behulp van een complex informaticasysteem de krachten van de 5 erkende centra voor borstkankeropsporing bundelt inzake registratie en gegevensverwerking van de screening en het beheer van de gegevens die noodzakelijk zijn voor het versturen van de uitnodigingen en heroproep, en de rapportage van de onderzoeken.

In Vlaanderen lopen diverse acties rond borstkankerpreventie. Zo loopt er in Antwerpen van 23 oktober tot 24 november de campagne Mam'art. Deze preventiecampagne bundelt een aantal acties rond 'Vrouw zijn in woord en beeld' waarbij kunst in alle vormen centraal staat. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Veel vrouwen sluiten er de ogen voor, ze praten of denken er liever niet over. Kunst kan dit taboe doorbreken. De campagne Mam'art verleidt het publiek om zich onder te dompelen in de wereld van het vrouw-zijn. Zo kan de drempel om over borsten te spreken verlaagd worden voor de vrouw en haar omgeving. Dan kan er ook gemakkelijker over mogelijke oplossingen gesproken worden vanaf het moment dat er iets aan de hand zou zijn.

Volgende activiteiten staan op het programma: Kunstproject 'Vrouw zijn…in beeld gebracht' van de stedelijke academies voor beeldende kunsten. Een selectie van hun werken wordt tentoongesteld en gejureerd. Tentoonstellingen 'Bustehouder' en 'Bustes' in de uitleenafdeling van bibliotheek Permeke. Hier worden literaire werken en non-fictie over het onderwerp tentoongesteld. Toneelvoorstelling met muzikale omlijsting in bibliotheek Permeke, met de gelegenheid om vragen te stellen aan deskundigen. Vertelvoorstelling: een groep ex-kankerpatiënten komt hun ervaringen met een expeditie naar Groenland voorstellen. 'Roze Strikken': een parcours langs kunstwerken van de vaste collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten waarin borsten een hoofdrol spelen. Tentoonstelling 'Voorbeeldige busten' in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Daarnaast worden in de campagnemaand nog tal van activiteiten gepland die kunnen rekenen op de medewerking van lokale organisaties. Voor de activiteiten in deze campagnemaand is er een intensieve samenwerking tussen Lokaal Gezondheidsoverleg stad Antwerpen. Meer informatie dit najaar op de website http://www.logostadantwerpen.be/ .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here