Rusland/Oekraïne en Midden-Oosten vitaal voor Oost-Vlaamse export

VOKA, de Kamer van Koophandel Oost Vlaanderen maakte een halfjaarlijkse analyse van de soorten goederen die uitgevoerd worden en de landen van bestemming. Vooral Rusland, Oekraïne en landen in het Midden- Oosten zijn voor Oost-Vlaamse bedrijven succesvolle exportmarkten. Aan de hand van exportformaliteiten analyseert VOKA Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen de export naar niet-Europese landen. Exportdocumenten geven een goede kijk op de buitenlandse markten (vooral buiten de Europese Unie) naar dewelke onze bedrijven exporteren. De impact van enkele grote multinationale spelers in onze provincie, bepalen sterk het resultaat voor sommige export bestemmingen.

De top 5 van de Oost-Vlaamse exportgoederen is: onedele metalen, textielwaren en stoffen, chemische producten, voeding, kunststoffen en rubber. Meer in detail gaat het om diagnostica, dierenvoeding, kleding, auto-onderdelen, handschoenen, vruchtensappen, huishoud- en toiletartikelen van kunststof. De top 10 van landen van bestemming: Rusland, Oekraïne, Turkije, Saoudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, India, Kazachtstan, Wit-Rusland, China en Koeweit. Op basis van de omzet voeren Egypte, Canada, Algerije, China, India en Saoudi-Arabië de lijst aan.

Opvallend is dat sommige landen vooral voor bepaalde goederen goed scoren als exportbestemming. Zo wordt in Oost-Vlaanderen 56% van de onedele metalen uitgevoerd naar Turkije. Rusland en Luxemburg volgen op ruime afstand. Textielwaren en -stoffen vinden vooral afnemers in Turkije, Algerije, China, Oekraïne en Saoudi-Arabië. Rusland is onze grootste exportmarkt voor chemische stoffen, gevolgd door Georgië. Georgië is (enigszins verrassend) ook voor andere producten een belangrijk exportland. Turkije en Australië zijn grote afnemers van voedingsproducten, gevolgd door de VAE (Verenigde Arabische Emiraten), Ierland en Indonesië. Bijna de helft van de kunststof en rubber wordt uitgevoerd naar Rusland en de VAE. Link: www.voka.be

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here