Straatoorlog om Joodse hoeden

In België en Nederland wordt er met de regelmaat van de klok gediscussieerd om de hoofddoeken van moslima's. Klein bier tegenover het gevecht dat de ultra orthodoxe joden van de stad Bnei Brak bij Tel Aviv leveren. Die zijn gewikkeld in een broedertwist die nu al legendarisch genoemd wordt. Daarbij maken ze vooral gebruik van één strategie: het stelen van elkaars shtreimel: dat is een grote ronde hoed gemaakt van bont. De shtreimel is het pronkstuk van de chassidische kledij en wordt bovenop het keppeltje gedragen door gehuwde chassidische mannen. Voor zo een shtreimel (pelsen hoed) laten al snel een dertigtal vossen of marters het loodje. Kostprijs: een slordige 4.000 dollar.

Het verhaal lijkt volgens Israëlische kranten nog het meest op West Side story. Toen rabbijn Yehoshua Moshe Hagar ziek werd gingen zijn zonen Yisrael en Mendel op de vuist over zijn opvolging. De aanhang van rabbijn Yisreal en die van rabbijn Mendel beschuldigen elkaar nu van het vernielen van de stoeltjes in de plaatselijke synagoge. Dit heeft geleid tot ernstige straatgevechten waarbij al heel wat gewonden gevallen zijn. Daarbij grissen de mannen op sabbat elkaars shtreimel van het hoofd, waardoor het slachtoffer verplicht is met gebogen hoofd naar terug te keren en via een bemiddelaar de kostbare hoed weer om te ruilen.

Bij regelrechte straatgevechten proberen de deelnemers zo veel mogelijk shtreimels van de tegenpartij te bemachtigen om de eigen onderhandelingspositie te versterken. De politie probeert de hoedenoorlog onder controle te krijgen, maar wordt door beide groepen beschuldigd van partijdigheid. Aan beide kanten zijn arrestaties verricht. Een chassidische man heeft meestal twee shtreimels, een goedkope en een dure. Vaak koopt de vader van de bruid een shtreimel voor zijn aanstaande schoonzoon, zodat hij hem op de bruiloft kan dragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here