Ziekteverzekering betaalt revolutionaire sensor terug

dokter

Ziekteverzekering betaalt revolutionaire sensor terug

Zowat 40.000 mensen die lijden aan diabetes type 1 krijgen vanaf 1 juli een revolutionaire sensor terugbetaald die continu hun suikerspiegel meet. Het gaat om een soort pleister die ongeveer twee weken op de huid blijft kleven. Met een speciaal toestel kunnen diabetes-patiƫnten zien hoe hun suikerspiegel de voorbije vier uur geƫvolueerd is. Verschillende keren per dag prikken is dan niet meer nodig.

Het verzekeringscomitƩ van het Riziv (met vertegenwoordigers van ziekenfondsen, zorgverleners en Riziv) heeft deze voormiddag een nieuwe conventie goedgekeurd voor diabetespatiƫnten. Voor deze conventie is tien miljoen euro extra uitgetrokken voor de terugbetaling van een nieuwe meetmethode voor de suikerspiegel. Tot nog toe moesten diabetespatiƫnten verschillende keren per dag prikken om die suikerwaarden na te gaan. Met het nieuwe toestel is prikken niet meer nodig.

Voortaan kan je als diabetespatiƫnt een soort pleister op je arm aanbrengen die twee weken blijft kleven. In de pleister zit een piepklein naaldje dat onderhuids de suikerwaarden meet. Met een meettoestel, dat ze vlakbij de pleister houden, kunnen diabetespatiƫnten zien hoe hun suikerwaarden de voorbije vier uur geƫvolueerd zijn.

De pleisters kosten zestig euro per stuk. Elke maand zijn er twee van nodig. Het toestel is een extra eenmalige kost van 60 euro. ā€˜In het verzekeringscomitĆ© is beslist om de pleisters voor diabetes type 1-patiĆ«nten volledig terug te betalenā€™, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. ā€˜In totaal gaat het in BelgiĆ« om 40.000 patiĆ«nten. Ook wie lijdt aan diabetes type 2 en minstens drie keer per dag zijn suikerwaarden moet meten, kan de techniek aan een sterk verminderde prijs aanschaffen bij het diabetescentrum dat hem volgt.ā€™

De nieuwe regeling gaat in vanaf 1 juli. PatiĆ«nten die vanaf dan voor controle naar hun diabetescentrum gaan, zullen de kans krijgen om over te stappen naar het nieuwe meettoestel. ā€˜Wij verwachten dat heel wat diabetespatiĆ«nten dat zullen doenā€™, gaat Luc Van Gorp verder. ā€˜Zoā€™n pleister is niet alleen comfortabeler, je kan er ook veel accurater je suikerwaarden mee bijhouden. Als gezondheidsfonds is CM bijzonder tevreden met de nieuwe regeling. BelgiĆ« is het eerste Europese land waar dergelijke pleisters op die manier terugbetaald worden.ā€™