Oplichter verkoop pauselijke schatten.

Raffaello Follieri is een 30 jarige Italiaan die vorige week gearresteerd werd nadat hij namens het Vaticaan succesvolle Amerikaanse zakenlieden tientallen miljoenen afgetroggelde. Het heeft hem een fortuin opgeleverd en een beroemde verloofde: actrice Anne Hathaway (The Devil Wears Prada). Folliero kwam vijf jaar geleden naar New York waar hij zich kenbaar maakte als vertegenwoordiger van het Vaticaan, belast met de uitverkoop van onroerend goed van de Amerikaanse bisdommen. Die waren zo goed als failliet door het pedofilieschandaal en de daaruit voortvloeiende schadeclaims. Afkomstig uit het bedevaartsoord San Giovanni Rotondo was hij voldoende op de hoogte om voor de Amerikanen als een kenner op te treden. Bovendien was hij bevriend met Andrea Sodano, oom van kardinaal Angelo Sodano, de tweede man in het Vaticaan. In 2005 begint de Follieri Group LLC Amerikaanse beleggers te benaderen. Follieri beweert dat het Vaticaan eerst toestemming moet geven voor de verkoop van bisschoppelijk bezit (wat door niemand gecontroleerd wordt) en dat hij als gevolmachtigde zachte prijsjes kan regelen.

Om geloofwaardig over te komen, laat hij zich bijstaan door medeplichtigen die zich tooien in de soutanes van bisschoppen en kardinalen. Tijdens een door hemzelf georganiseerd liefdadigheidsdiner in New York worden hij en Anne Hathaway weer eens geflankeerd door kardinalen die niemand in het Vaticaan blijkt te kennen. Op grote beleggers maakt hij indruk met privé bezoeken aan de Vaticaanse tuinen en musea. Die worden geregeld door een administratief medewerker die wordt beloond met geld van Follieri's sponsors. Follieri trekt tientallen beleggers aan die dankzij hem een fikse slag hopen te slaan. Een van hen is de miljardair Ron Burkle, een boezemvriend van het echtpaar Clinton, door wie hij in de Amerikaanse jet set terecht komt. Tegelijk stelt een bevriende Italiaanse journalist hem voor aan toppolitici en zakenlieden in Rome, zodat hij ook in Italië in de boulevardpers al gauw wordt gevierd als de 'golden boy' die het helemaal heeft gemaakt in Amerika.

De miljoenen die Follieri zijn toevertrouwd gaan ondertussen niet op aan onroerend goed, maar aan privé jets, luxe appartementen in de Trump Tower en aan Fifth Avenue, dure kleren en vakanties, rekeningen in Rome en Monaco en de diensten van een uit Londen overkomende arts die daarvoor 30.000 dollar per consult vangt. Maar de beleggers zijn ontevreden omdat er ondanks de enorme kosten niets te rapen valt en ook de Newyorkse procureur-generaal Andrew Cuomo begint onraad te vermoeden. Kort daarop stort Follieri's zandkasteel in. Vorige week is hij gearresteerd op beschuldigingen die hem 45 jaar cel kunnen opleveren. En voor alle zekerheid heeft de rechter de borgtocht op 21 miljoen dollar gesteld. Toen zijn verloofde in de gaten had hoe de vork in de steel zat, verliet ze hem. Dat was nipt een week voor zijn arrestatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here