Herschikking onderwijsaanbod GITO en het KTA 2 Sint-Amandsberg

Vrijdagmiddag werd op het Gentse stadhuis een belangrijke overeenkomst ondertekend waarbij een aantal Gentse scholen van onderwijsnet veranderen. Het Departement Onderwijs en Opvoeding van de Stad Gent en scholengroep 22 Panta Rhei van het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap gaan hun onderwijsaanbod namelijk op elkaar afstemmen. Beide partners bieden immers dezelfde studierichtingen aan in zowel het voltijds technisch en beroepssecundair onderwijs als het deeltijds beroepssecundair onderwijs. Dit leidt tot een onderlinge concurrentie die vooral voelbaar is in de regio Sint-Amandsberg. Hier heeft het GITO (Technisch Onderwijs van de Stad Gent) twee vestigingsplaatsen: in de Wittemolenstraat en de Jef Crickstraat. Het KTA 2 van Panta Rhei is gevestigd in de Groenkouter.

Het huidige studieaanbod van beide partners beschikt bovendien over een aantal weinig bevolkte studierichtingen. Dit betekent dat de infrastructuur, personeel en middelen niet optimaal benut worden. Beide partners opteren er voor om deze studierichtingen onderling te verdelen en te herschikken. Dit betekent dat de twee betrokken scholen samen met hun respectievelijke Centra voor Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs (CEDO) fusioneren. Daarbij ontstaan twee zelfstandige scholen, waarbij het oorspronkelijke aantal scholen niet toeneemt. Schepen Coddens: "Dit is een win-win situatie voor alle betrokkenen, vooral in het belang van de leerlingen: hij krijgt beter onderwijs en meer toekomstmogelijkheden. De Stad Gent gaat haar onderwijs toespitsen op minder locaties, dat is veel praktischer. Zoals Freinetschool De Wingerd: die groeide uit haar voegen en zit nu op drie locaties. Door deze herstructurering zal De Wingerd weer op één locatie terecht komen".

De Stad Gent zal zo vanaf 1 september 2008 niet langer de structuuronderdelen en studiegebieden van het gewoon voltijds secundair onderwijs van het GITO inrichten. Vanaf 1 september 2009 wordt het GITO samen met van het aan deze school verbonden CEDO als autonome secundaire school overgenomen door Scholengroep Panta Rhei. Scholengroep Panta Rhei wordt er op dat ogenblik dus de inrichtende macht. Scholengroep Panta Rhei verbindt er zich toe om op 1 september 2009 het overgenomen GITO vrijwillig en eenvoudig te fuseren met het KTA 2 tot een autonome secundaire school KTA-GITO Sint-Amandsberg met inbegrip van het aan deze school verbonden CEDO. Vervolgens zal Scholengroep Panta Rhei op 1 september 2009 het volledige deeltijds beroepssecundair onderwijs afsplitsen als een autonoom CEDO en overdragen aan de Stad Gent. Scholengroep Panta Rhei richt vanaf die datum dus niet langer deeltijds beroepssecundair onderwijs in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here