Stap per stap voor ALS.

Zaterdag 28 juni komt de Leuvenaar Luc Daenen om 14 u aan te Leuven vanuit Santiago de Compostella (2500 km). Deze tocht is een benefiet tvv de ALS Liga België vzw. Om 14 uur verzamelen een 10 tal patiënten aan het standbeeld op het Martelarenplein voor het station om van daaruit de laatste km mee te wandelen met Luc tot op de markt! Luc zal op deze manier hartelijk begeleid worden naar de markt en daar officieel ontvangen worden met een receptie vanwege de stad Leuven!!! Op de grote markt zal de nodige animatie aanwezig zijn voor de kinderen en volwassenen. Presentator en ALS ambassadeur Marc Pinte zal zorgen voor de sfeer en de aankondiging van tal van artiesten waaronder Kate Ryan, tevens ALS ambassadeur. Een hapje en een drankje kan er eveneens genuttigd worden. Het is dan ook toevallig koopweekend in Leuven stad.

De ALS Liga is bezig met het oprichten van een ALS zorgcenter voor ALS patiënten. Hiervoor is natuurlijk geld nodig en daarom ondernam Luc Daenen deze benefiettocht. ALS is een ongeneeslijke niet besmettelijke aandoening die in elke spiergroep kan beginnen en waarvan de oorzaak nog niet met zekerheid is vastgesteld. Evenmin is een afdoende behandeling of een
preventiemethode momenteel gekend. De overlevingsduur en het beloop van de ziekte verschillen sterk tussen patiënten onderling, hetgeen zekere voorspellingen moeilijk maakt. De aandoening is veelal binnen 2 à 5 jaar fataal en dit door verlamming van de ademhalingspieren, slik- en spraakspieren. In België lijden continue 1000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 en komen er evenveel bij. Op wereldniveau lijden continue 384 000 mensen aan ALS waarvan er jaarlijks 128 000 overlijden. Verschillende beroemdheden werden reeds getroffen door ALS, waaronder Mao Tse Toeng (Chinese leider), Dimitri Shostakovitch (Russisch componist), Charles Mingus (jazz muzikant) en David Niven (USA filmacteur). In Italie overleden reeds een 30-tal profvoetballers aan ALS. België kent ook verschillende profvoetballers die het slachtoffer zijn van deze smerige ziekte waaronder, Roger Dierickx (Lierse), Claude Biset (Charleroi), Fons Bastijns (Club Brugge en Rode Duivel) en misschien aanwezig op 28 juni.

Aangezien ALS patiënten nergens terecht kunnen voor opvang en zorg in hun laatste levensfase, is de ALS Liga België genoodzaakt om zelf als niet gesubsidieerde vzw het heft in eigen handen te nemen en doormiddel van tal van benefieten de noodzakelijk fondsen te vergaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here