Internationaal aanhoudingsbevel tegen Geert Wilders

De omstreden PVV leider Geert Wilders wil weten wat er zal gebeuren nadat het Ministerie van Justitie in Jordanië besloten heeft om hem te vervolgen wegens het aanzetten tot haat in zijn film Fitna. Hij zal daarover contact opnemen met minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken. Wilders: "Ik wil weten of het risico bestaat dat een land om mijn uitlevering vraagt. Vanaf nu is het mogelijk dat België of Thailand mij arresteren en dat ik vervolgens aan Jordanië word uitgeleverd". Uit documenten van Buitenlandse Zaken blijkt dat de zaak tegen Wilders voor de rechter zal komen. Sinds 10 juni, de dag waarop volgens die notitie de aanklacht is geregistreerd, kan Amman via Interpol verzoeken om de aanhouding van Wilders als het Tweede Kamerlid in het buitenland verblijft. Wilders: "Ik wil zekerheid en 0% risico dat deze theorie praktijk wordt". De politicus wil daarom van minister Verhagen horen wat hij zal doen om dat te voorkomen. Vanaf heden loopt Wilders, van zodra hij een stap over de grens zet, de kans te worden opgepakt en uitgeleverd aan Jordanië. In theorie is hij in elk land vogelvrij. 'Zelfs als hij in Antwerpen gaat winkelen, kan hij worden opgepakt.

De minister zei dat hij de kwestie volgt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt momenteel de mogelijke gevolgen van een internationaal arrestatiebevel tegen Wilders in kaart. Onlangs ontstond plotseling onzekerheid of een voorgenomen kort bezoek van Wilders aan een land in Oost Europa, lid van de Europese Unie, wel kon doorgaan. Pas nadat de Nederlandse ambassade in Amman verzekerde dat een eventueel besluit over vervolging niet eerder dan ná het weekeinde zou vallen, kon het bezoek doorgang vinden. De maandag daarop viel inderdaad het besluit. De groepering "The Messenger of Allah Unites Us" beschuldigt Wilders onder meer van racisme, het aanzetten tot haat en belediging van de islam en moslims. 'De openbaar aanklager heeft de aanklacht op 10 juni geregistreerd, wat wil zeggen dat de zaak voor de rechter zal komen', aldus het document. Sinds die tijd kan Amman via Interpol aan elk land waar Wilders zich bevindt om diens aanhouding vragen zodat hij in Jordanië terecht kan staan.

Ook landen die geen uitleveringsverdrag met Jordanië hebben, kunnen daar evengoed wél toe besluiten. Zelfs in landen als de Verenigde Staten en Israël, waar Wilders vaak verblijft, zegt hij zich nu onveilig te voelen. Buitenlandse Zaken schrijft bij elk buitenlands bezoek een analyse te zullen maken van het risico van aanhouding. Bij twijfel zal een schriftelijke garantie worden gevraagd dat de Nederlandse parlementariër niet wordt aangehouden. Wilders beschuldigt nu op zijn beurt de Jordaanse regering van betrokkenheid. Wilders: "In zulke dictaturen zijn rechter en overheid nu eenmaal één".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here