...

Helft ondernemers vreest voor Brexit

BrexitHelft ondernemers vreest voor Brexit, zo is er dan een extra administratieve rompslomp en bijhorende kosten. Plus een nieuwe en complexe regelgeving

Mochten de Britten in referendum beslissen voor een Brexit, dan vreest 1 op 2 ondernemers dat die een negatieve impact zal hebben voor België. Dat blijkt uit een enquête van UNIZO bij 402 ondernemers een kleine maand voor het referendum (23 juni). Slechts 1 op 7 ondernemers zou een Brexit positief vinden. “Het is vooral de economische onzekerheid na een eventuele Brexit die ondernemers zorgen baart. Welk akkoord zal het Verenigd Koninkrijk met Europa sluiten en welke impact zal dat hebben op bijvoorbeeld de import of export”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Het Verenigd Koninkrijk staat voor Vlaanderen namelijk op de vierde plaats als Europees exportland (9,3%) na Nederland, Frankrijk en Duitsland. Bovendien kan de Brexit een soort van sneeuwbaleffect creëren. Andere lidstaten zullen misschien gelijkaardige wegen willen inslaan. “En dat zou op lange termijn misschien uiteindelijk het einde van Europa kunnen betekenen, wat uiteraard een veel grotere impact zou hebben op onze economie”. UNIZO vreest bij een Brexit vooral voor meer administratieve rompslomp voor ondernemers die exporteren en meer ingewikkelde regelgeving. Ook zou het 10 tot 15 jaar kunnen duren vooraleer de economie zich aan de nieuwe situatie aanpast.

Uit een recente enquête van UNIZO blijkt dat 7 op 10 ondernemers wel degelijk een meerwaarde ziet in Europa voor onze economie. Mocht Europa uit elkaar vallen, vreest de helft van de ondernemers evenwel een verlies aan macht op het wereldtoneel. Ruim 4 op 10 voorspelt een daling van onze welvaart en meer moeilijkheden bij export en import.

Meer administratieve rompslomp voor ondernemers en nieuwe regelgeving

Mocht de Britten uit Europa stappen, dan zal er sowieso een nieuw akkoord moeten afgesloten worden tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. Maar wellicht zal Europa zich niet zo toegeeflijk opstellen om te vermijden dat ook andere lidstaten een voorkeursbehandeling zouden vragen. Bij winst van het LEAVE-kamp volgt er dus gegarandeerd een langere periode van onzekerheid voor het VK, maar ook voor de Europese Unie. Onderhandelingen met bijvoorbeeld Canada duurden 7 jaar, met Zwitserland zelfs 20 jaar. Welk akkoord er ook wordt afgesloten dan, in elk geval zullen de douaneformaliteiten tussen het VK en EU opnieuw ingevoerd moeten worden. Dat brengt voor de ondernemers extra administratie met de daaraan verbonden kosten en tijdsinvestering met zich mee. Invoerrechten kunnen variëren tussen zo goed als nihil en de tarieven die vandaag door derde landen betaald worden. Deze bedragen bijvoorbeeld voor koffie, dranken, tabak en kledij tussen de 10-20%. Voor textiel, leder, chemie en machines zijn deze over het algemeen lager dan 10% . Dit betekent dan ook dat het VK op de import van goederen uit de EU invoerrechten kan heffen. Het VK zou ook een volledige eigen regelgeving rond bijvoorbeeld productnormen, voedselveiligheid etc. kunnen uitwerken. Voor kmo’s die actief zijn binnen het UK en de EU zou dit kunnen leiden tot dubbele standaarden, wat vooral voor kmo’s voor moeilijkheden zorgt.