Cantate Domino heeft nieuwe dirigent

Op 21 februari 2008 overleed Z.E.H. Kanunnik Michaël Ghijs, stichter, bezieler en dirigent van de Schola Cantorum Cantate Domino van het Sint-Maarteninstituut te Aalst. Doorheen de uitvoering van de door Kanunnik Ghijs nog geplande projecten (o.m. de concertreis naar Israël en Palestina en de uitvoering van Bachs Magnificat) vonden de zangers en de ouders van Cantate Domino de kracht om het levenswerk van hun stichter voort te zetten.

Een aantal koorleden nam het dagelijks bestuur op zich en ging in functie van de artistieke toekomst van het koor op zoek naar een opvolger voor Kanunnik Ghijs. Na diverse gesprekken en contacten werd binnen het koor een consensus bereikt om de muzikale leiding toe te vertrouwen aan David De Geest. Deze 23-jarige Eeklonaar liep na zijn conservatoriumstudies stages bij gerenommeerde knapenkoren in Duitsland en Engeland. Hij is zich bewust van de uitdaging die Cantate Domino voor hem betekent en wil deze ten volle aangaan. Sinds de stichting in 1959 maakt Cantate Domino onlosmakelijk deel uit van het Sint-Maarteninstituut en heeft het altijd met leerlingen en oud-leerlingen van deze school gefunctioneerd.

Het schoolbestuur betreurt dat er geen oud-leerling kon weerhouden worden als dirigent van het koor. Naar de toekomst toe willen alle betrokkenen de samenwerking bekrachtigen en daartoe zal het koor opgenomen worden binnen de VZW van de scholengroep Sint-Maarten. Zo kunnen het koor en de school de werking van Cantate Domino, zowel intern als extern, vorm geven. Cantate Domino wil zich, binnen het Klein College, blijven profileren als een sociaalpedagogisch project, waarbij jonge mensen met de schoonheid van de muziek in contact worden gebracht en doorheen muzikale ervaringen zichzelf en anderen beter leren kennen. Gelet op het tijdskader en de levenssnelheid zal dat geen makkelijke opdracht zijn.

Dagelijkse repetitie en grote inzet blijven dan ook, meer dan ooit, noodzakelijk om kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Bovenal wil Cantate Domino zijn unieke identiteit behouden en dus als knapenkoor, versterkt met mannenstemmen, de meerstemmige koormuziek blijven uitvoeren. De nadruk ligt daarbij op het religieuze repertoire, maar Cantate Domino zal ook blijven meewerken aan producties met andere ensembles, zonder daarbij het louter commerciële pad te willen opgaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here