...

Dag van het Bedplassen

kinderen

Dag van het Bedplassen

24 Mei 2016 Internationale Dag van het Bedplassen: nieuw bewijsmateriaal bevestigt de impact van bedplassen op het functioneren van kinderen overdag

• Bedplassen is een complexe stoornis waarin verschillende factoren een rol spelen zoals een disfunctionele blaas, het niet kunnen wakker worden en een overproductie van urine ‘s nachts. Ook is het een aandoening die niet noodzakelijk vanzelf verdwijnt .
• Een verhoogde associatie tussen bedplassen, de werking van het brein en het psychologisch functioneren evenals slaapproblemen zijn goed gedocumenteerd1, .
• Een succesvolle behandeling van bedplassen neemt de emotionele belasting op het kind weg en verbetert het auditieve werkgeheugen, de levenskwaliteit en het functioneren overdag .
• Bedplassen is niemands fout; het is een veel voorkomende medische aandoening die kan en moet behandeld worden.

Het Sturingscomité voor de Internationale Dag van het Bedplassen, een nieuwe werkgroep onder leiding van de ‘International Children’s Continence Society’ (ICCS) en de ‘European Society for Paediatric Urology’ (ESPU), bestaande uit patiëntenverenigingen en verenigingen van professionele gezondheidswerkers van over de hele wereld, heeft vandaag, 24 mei 2016, uitgeroepen tot Internationale Dag van het Bedplassen. Ondanks de frequente misvatting dat bedplassen een eenvoudige kinderziekte is, heeft onderzoek aangetoond dat het een ernstige impact heeft op het gevoel van eigenwaarde en het emotionele welzijn van kinderen en ook op het functioneren van het kind overdag, inclusief zijn of haar schoolprestaties1, . Goed nieuws is dan weer dat de aandoening kan en moet behandeld worden5. Een recente studie heeft immers aangetoond dat een succesvolle behandeling van bedplassen resulteert in aantoonbare verbeteringen in het auditieve werkgeheugen, de levenskwaliteit en het functioneren overdag4.

De studie documenteert de schade die bedplassen veroorzaakt inzake het neuropsychologisch functioneren van het opgroeiende kind bij niet-behandeling,” aldus Charlotte Van Herzeele van de afdeling pediatrische nefrologie/urologie van het Universitair Ziekenhuis van Gent (België). “Het is dan ook belangrijk dat gezinnen het probleem bespreken met een arts omdat de secundaire problemen kunnen worden opgelost door de behandeling van deze frequent voorkomende medische aandoening. Verder onderzoek kan ons helpen om onze kennis op dit vlak uit te breiden en inzicht te krijgen in optimale behandelingsmethoden.”

Bovendien is gebleken dat bedplassen een aanzienlijke impact heeft op het cognitieve functioneren én het psychologisch welzijn van kinderen:
• De aandoening kan een negatief effect hebben op de schoolprestaties van het kind
• De aantasting van het gevoel van eigenwaarde bij kinderen kan ertoe leiden dat ze zich gaan afsluiten van hun leeftijdsgenoten1,2,7
• Deze angstgevoelens kan hen ertoe brengen om niet deel te nemen aan groepsactiviteiten zoals logeerpartijtjes en schooluitstappen omdat ze bang zijn om bij hun vrienden in bed te plassen1,2,7
• Het probleem kan hen ook ontmoedigen om langere reizen te maken (zoals vliegtuigvluchten of lange autoritten) om vrienden en familie te gaan bezoeken of op vakantie te gaan7
Ouders van kinderen die last hebben van deze aandoening besteden gemiddeld één uur per dag aan het aanpakken van de impact ervan, bijv. het beddengoed vervangen, het kind in bad stoppen en opnieuw aankleden . De gevolgen van het bedplassen worden vaak nodeloos gerekt omdat veel ouders eerst hun heil zoeken in veranderingen in de levensstijl7 en de helft van de ouders geen hulp zoekt voor kinderen van vijf jaar of ouder . Hierdoor kan het één tot drie jaar duren alvorens een patiënt een arts over het bedplasprobleem raadpleegt7.

Dr. Søren Rittig, professor binnen de afdeling Kind en Jeugd en lid van het nefro-urologisch team van het universitair ziekenhuis van Aarhus legt uit: “Het is belangrijk dat ouders begrijpen wat de impact van bedplassen op hun kind kan zijn en dat ze beseffen dat artsen hen kunnen helpen. Er zijn effectieve behandelingen beschikbaar die ouders en kinderen toelaten om de controle over hun leven opnieuw over te nemen. Het is tijd voor actie!”

Veel jonge kinderen en hun gezinnen worden elke nacht geconfronteerd met bedplassen en dit soms jarenlang. De impact van bedplassen op het sociale en psychologische welzijn van kinderen wordt onderschat”, zegt Professor Serdar Tekgül van de afdeling urologie aan de Universiteit van Hacetteppe. “Vaak wordt deze aandoening ten onrechte beschouwd als een onderdeel van de natuurlijke ontwikkeling en zullen “hun kinderen er mettertijd wel uit groeien”. Toch is het een bijzonder vervelende aandoening, sociaal en mentaal disruptief voor de kinderen en uiterst stresserend voor hun gezinnen. Het is dus tijd om te handelen en iedereen te informeren over de beschikbaarheid van verschillende behandelingsopties en zo een einde te maken aan het leed van kinderen en hun gezinnen.”

Over bedplassen
Bedplassen, ook gekend als ‘enuresis nocturna’, is het oncontroleerbaar lekken van urine tijdens de slaap. Bij kinderen van ≥5 jaar wordt enuresis als abnormaal beschouwd. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door een overmatige productie van urine tijdens de nacht of een verminderde capaciteit van de blaas1. Een andere oorzaak kan zijn dat het kind er niet in slaagt om wakker te worden1. Bedplassen heeft geen psychologische oorzaak1. Bedplassen is een veel voorkomende medische aandoening bij kinderen , waarbij ongeveer 5 – 10% van de 7-jarigen regelmatig in zijn of haar bed plast en het probleem kan aanhouden tot in de pubertijd en zelfs de volwassenheid .

Over de Internationale Dag van het Bedplassen
De Internationale Dag van het Bedplassen vindt elk jaar op de laatste dinsdag van mei plaats, dit jaar op 24 mei. De Internationale Dag van het Bedplassen 2016 is een initiatief van en wordt ondersteund door het Sturingscomité voor de Internationale Dag van het Bedplassen, dat bestaat uit de ‘International Children’s Continence Society’ (ICCS) en de ‘European Society for Paediatric Urology’ (ESPU) en uit verenigingen van professionele gezondheidswerkers van over de hele wereld. Het initiatief wordt ondersteund door een onbeperkte educatieve subsidie van Ferring Pharmaceuticals.
In 2015 lanceerden de ‘International Children’s Continence Society’ (ICCS) en de ‘European Society for Paediatric Urology’ (ESPU) de eerste Internationale Dag van het Bedplassen om patiënten en artsen ervan bewust te maken dat bedplassen een veel voorkomende medische aandoening is die kan en moet behandeld worden11. Het thema is: ‘Tijd voor actie’, vanuit de wetenschap dat er veel meer gedaan kan worden om kinderen die aan bedplassen lijden, te diagnosticeren en behandelen.

Voor meer informatie kan u terecht op www.worldbedwettingday.com.