Sjoerd zegt FOERT tijdens de Gentse Feesten.

Theater Taptoe mag dit jaar 40 kaarsjes uitblazen en is meer dan 30 jaar een vaste waarde op de Gentse Feesten. Reden genoeg om dit op een bijzondere manier te vieren. Bovendien is de Gentse Feestenaffiche dit jaar erg toepasselijk op één van de succesvolle producties van theater Taptoe. Met "Sjoert zegt FOERT" toert het gezelschap al 4 jaar lang rond en onlangs werd de 250ste voorstelling gevierd in Mulhouse. Voor deze bijna woordeloze productie Guido Schiffer de muziek, en speciaal voor de Gentse Feesten wordt de muziek live uitgevoerd.

"Sjoerd zegt Foert" is het verhaal van een jongetje dat zich verstopt in een linnenmand, een plekje voor hem, helemaal alleen. Een middag lang wordt hij dagdromer en beleeft hij met zijn luchtballon een avontuurlijke reis. Maar het is ook het verhaal van vier kindjes die allemaal wel eens Sjoerd willen zijn. Het verhaal biedt onbeperkte mogelijkheden voor het figurentheater en wordt uitgewerkt en gespeeld door het vaste figurentheater équipe van Theater Taptoe. Een woordloos avontuur waarin poppen, projecties, film en muziek mooi in elkaar overvloeien. Omwille van het sterke visuele effect en de poëzie van het bijna woordeloze verhaal werd de productie toegejuicht op verschillende belangrijke festivals.

Ballons zijn alomtegenwoordig in de voorstelling en dus was de link met de nieuwe Gentse Feestenaffiche snel gelegd. Er wordt een wedstrijd uitgeschreven voor kinderen tussen 5 en 10 jaar om een postkaart te ontwerpen met als thema wereldreiziger Sjoerd en zijn ballon. De ontwerpen moeten, samen de gegevens van het jeugdig talent, vóór 25 juni bezorgd worden bij Theater Taptoe. De 40 beste ontwerpen worden tijdens de Gentse Feesten geëxposeerd in Berg & Co, het voormalige stadsarchief. Het beste ontwerp wordt als postkaart aangemaakt en samen met 40 ballons opgelaten voor de start van de Gentse Feestenstoet. Na de voorstelling in de KNS op zondag 27 juli om 15 uur worden nog eens 400 ballons opgelaten met groeten vanuit het feestende Gent. De voorstelling is trouwens een geschenk. Dankzij de steun van de Dienst Feestelijkheden bedraagt de toegang amper 3 euro.

Wie de voorstelling wil bijwonen moet reserveren bij Uitbureau Gent, Kammerstraat 19 te Gent. Tel 09/233 77 88 Site: www.uitbureau.be. Theater Taptoe is gevestigd in het voormalige stadsarchief, Abrahamstraat 15 te Gent. Site http://www.theatertaptoe.be

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here