...

Stadsschouwburg Antwerpen uitverkocht voor het Zwanenmeer

Image00007
Op zaterdag 30 april werd in de stadsschouwburg in Antwerpen het Zwanenmeer opgevoerd. Dus hoog tijd om eens wat “andere cultuur” op te snuiven. Toen we in de stadsschouwburg aankwamen viel me al onmiddellijk iets op. Niettegenstaande het geen optreden betrof van U2, Madonna of Justin Bieber bleek dat veel jongeren naar Antwerpen waren afgezakt speciaal voor deze voorstelling . Voor het begon werden we keurig begroet in twee talen in het Frans en in het Nederlands (Antwerpen???). We waanden ons echt in Brussel alhoewel daar had het misschien enkel in het Frans geweest. Wat uiteindelijk ook het geval was bij de aankondiging van de pauze, die werd enkel aangekondigd in het Frans.
Image00012
Terug naar de voorstelling het is een Ballet in vier bedrijven van Pjotr Iljitsj Tjaikovsky. Libretto van Vladimir Begichev, geïnspireerd door een Duitse legende. Gecreëerd op 4 maart 1877 in het Bolsjoitheater in Moskou.
Liefhebbers beschouwen Het Zwanenmeer als een uniek ballet binnen de lyrische dans. Dit meesterlijke stuk bevat alle rijke elementen van het romantische ballet uit de 19e eeuw, en is een hoogtepunt van de klassieke dans zoals we die vandaag kennen. Ook blijkt het Zwanenmeer Het meest gedanste ballet ter wereld tot op vandaag.
Image00057
Het ballet laat ons de liefde beleven van prins Siegfried voor prinses Odette, die door de boze tovenaar Von Rothbart is vervloekt. Overdag moet Odette als een zwaan door het leven. Alleen ’s nachts wordt ze weer vrouw. Prins Siegfried gaat tot het uiterste en wil de vloek verbreken door met Odette te trouwen. Zijn plannen wekken echter de toorn van de tovenaar en diens dochter. Slaagt Siegfried erin om zijn belofte aan Odette waar te maken?
Image00008
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski schrijft ‘Het Zwanenmeer’, zijn eerste ballet, van augustus 1875 tot april 1876 op verzoek van het Ballet van Moskou. Hij inspireert zich bij het componeren op zijn eigen getormenteerde leven en zal zo een ware revolutie in de klassieke muziek teweegbrengen. De eerste voorstelling (1877) wordt echter slecht onthaald.Pas twee jaar na de dood van Tsjaikovski (1893) krijgt dit ballet waardering, wanneer het in zijn volle lengte op de planken wordt gebracht in een choreografie van Marcus Petipa (1895). In 1984 tekent Rudolf Noerejev voor een nieuwe interpretatie.

Tussen romantische duetten en verheven choreografieën door fascineren uitzonderlijke dansers, gedragen door het orkest, met de Spaanse dans, de Mazurka en de Dans van de zwanen. De meanders van de eeuwige liefde verkennend, bekoort ‘Het Zwanenmeer’ als hoogtepunt van het romantische ballet en blijft het generaties van toeschouwers betoveren en verleiden.
Image00035
Ik moet zeggen het was mijn eerste ballet maar het zal zeker mijn laatste niet zijn. Eén ding heb ik wel geleerd voor je naar een dergelijke voorstelling gaat lees je best de korte inhoud eens dan kan je veel beter volgen wat er op het podium gebeurd. In ieder geval we kijken al uit naar de volgende voorstelling “De Notenkraker” in december.
Image00070
Mensen die graag alsnog een keertje willen genieten van het Zwanenmeer zij kunnen terecht op:
za 3 dec in het Koninklijk Circus, Brussel
12 mrt. 2017 Paleis 12, Brussel
5 apr. 2017 Le lac des cygnes Le Forum de Liège, Liège.
zeker en vast een aanrader. Vermelden we tot slot nog enkele hoofdrolspelers:

Prins Siegfried: Daniel Tichkov / Stoyan Furtunov.
Odette/Odile: Vessela Vassileva / Elena Haralampieva.
Von Rothbart: Milen Haralampiev / Teodor Tsakov.
De Koningin: Aksinia Ilieva.
De Nar: Anton Ivanov.

Artistieke leiding: Tzvety Nechev Choreografie naar het origineel van Marius Pepita & Lev Ivanov.
Regie: Kalina Bogoeva.
Decor: Boris Stoyanov Kostuums: Cvetanka Stoinova.
Licht: Gueorgui Stefanov.
Muzikale leiding: Nayden Todorov.
Ballet en orkest van de Staatsopera van Roese.
In een productie van ITNG Productions.