...

Primeur 2016: de Smaakkaart van Ronse

de smaakkaartDe Renaissance van Ronse

Ronse beleeft een tweede elan. In de stadskern wordt heel wat gerenoveerd. Prijzen voor immobiliën die nog betaalbaar zijn, zorgen ervoor dat heel wat jong – lees creatief – volk in Ronse en omgeving komt wonen. Je woont er in een overzichtelijke stadskern midden in het groen. Vanuit het stadscentrum fiets of wandel je in geen tijd naar de groene omliggende heuvels.

Ook het stadsbestuur zet z’n schouders volop onder heel wat stadsvernieuwingsprojecten.

Meer en meer toeristen ontdekken Ronse. De meesten zijn onder de indruk van de charme van de stadskern en van de unieke combinatie met de groene omgeving. Of je nu Ronse binnenkomt vanuit het noorden of vanuit het zuiden, het panoramische uitzicht van op de heuvels is indrukwekkend. Je kan er wandelen, fietsen of een stille elektrische scooter huren. Wie kracht genoeg in de benen heeft, kan zijn eigen Ronde rijden. Door het 110 ha groot Muziekbos lopen twee bewegwijzerde wandelpaden : het Boshyacintenpad en het Geuzentorenpad.

We zetten de klassieke troeven van Ronse op een rij en markeren de nieuwigheden voor 2016. Als toerist op ontdekking in Ronse!

Primeur 2016: de Smaakkaart
Toerisme Ronse lanceerde op 19 maart de Smaakkaart. De lekkernij trakteert je op een stadswandeling in “De Vrijheid” waarbij proeven centraal staat. Van de 10de eeuw tot de Franse Revolutie was ‘De Vrijheid’ een stadje binnen de stad in handen van de kerk. In dit erfgoedkwartier in de binnenstad, dat nu volledig heringericht wordt, kan je met je Smaakkaart van woensdag tot zondag wandelen. Op het parcours staan kijkdozen opgesteld die je een blik in het verleden van de Vrijheid gunnen. Met een flipbeweging flits je van het verleden naar het heden. De smaakkaart bevat zes smaakbonnen die je trakteren op buuntsies, een aperitief ‘t Ronsenaarke, kaas en mosterd uit Ronse, een Italiaans hapje, een zoete hap en een Ronsich bier naar keuze.
Buuntsies zijn aperitiefhapje gemaakt van gele, Hongaarse boontjes (erwten), die achtereenvolgens worden gewassen, geweekt, gedroogd, vervolgens gezeefd en gepoft.
De Smaakkaart kost 15 euro, maar die verdien je met de zes consumptiebonnen dubbel en dik terug. De Smaakkaart kan je kopen bij de dienst toerisme.

Toeristische klassieker: Sint-Hermescrypte
Dé trots van Ronse is zonder twijfel de Crypte onder de Sint-Hermeskerk. In de middeleeuwen bezochten vele pelgrims deze unieke plek om hulp en genezing te vragen aan Sint-Hermes, de patroonheilige van de geesteszieken.
De Crypte is perfect bewaard gebleven. Ze is een uniek staaltje architectuur in romaans-gotische stijl. Vraag je audiogids aan en wandel langs 32 zuilen, muren in natuursteen, een verborgen grafkamer, een waterput en een badkamer waar geesteszieken ondergedompeld werden. Deze erfgoedparel trekt jaarlijks zo’n achtduizend bezoekers en verrast iedere bezoeker keer op keer.
Crypte is van 1 maart tot 30 september open van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 17 uur. Gesloten op maandag, maar wel open op feestdagen. Van 1 oktober tot 30 november te bezoeken op zaterdagen, zon- en feestdagen van 14 uur tot 17 uur. Indien er een gids gereserveerd wordt, kan het ook buiten deze openingstijden.

Caroline Neels