Bezoek Gent op een originele manier

Tijdens de komende Gentse Feesten zorgt regisseur Frans Babbelaar samen met Gent Watertoerist en Theater Trac voor een mooie en verzorgde rondvaart doorheen de historische Kuip van Gent. Op verschillende locaties wachten acteurs in historische klederdracht u op om over de rijke geschiedenis van Gent te vertellen. Onderweg wordt er een hapje en een drankje genuttigd en bij terugkomst wacht aan de aanlegsteiger van Gent Watertoerist nog een echte Julienjenever . Voor Frans Babbelaar een eerbetoon aan zijn goede vriend Julien de Belleman die mee het initiatief mogelijk maakte maar er jammer genoeg niet meer bij is om zijn galmende stem te verheffen.

Dankzij de inzet van theatergezelschap Trac komen verschillende personages tot leven. Carolus Janszoon is de prior van de Dominicanenabdij, nu beter gekend als het pand. Hij vertelt over de ontberingen van de monniken tijdens de Beeldenstorm en hoe de Calvinisten alle boeken in de Leie gooiden. Celsetien Campens vertelt hoe ze haar bakkerij aan de Tjeven verkocht, die bakkerij lag vlak naast die van de Sossen. Weduwe Campens verkoos om bij weduwe Tierenteyn-Verlent aan de slag te gaan om mostaard te maken. Maria de wasvrouw wast en plast in het leger van Maximimiliaan van Oostenrijk dat al 40 dagen Gent belegerd. Toen het leger van Maximiliaan de plaat poetste werd een triomfpoort opgericht die we nu kennen als het Rabot. Jan Onghena tenslotte vertelt over de wedstrijden voor rederijkerskamers en de onlusten die daarop volgden. Toen Keizer Karel de opstand onderdrukte en de Concessio Carolina vestigde liet hij de 50 voornaamste notabelen samen met 50 oproerkraaiers met een strop om de nek door Gent marcheren. Sinds die dag is Gent trots op zijn Stroppendragers.

Theater Trac werd op 5 februari gesticht door 4 enthousiastelingen die de figuurlijke sprong in het duister waagden. De jaren daaropvolgend speelde Trac een indrukwekkend repertoire bij elkaar. Bewijs daarvan zijn de talrijke prijzen en nominaties die dit jong een aanstormend gezelschap in de wacht sleepte. U vindt de acteurs van Theater Trac niet alleen langs de oevers van de Gentse Leie waar zij als historische figuren de toeristen verwelkomen, u kunt hen ook aan het werk zien in Krakeel, Theaterstraat 33 te Gentbrugge.

Gent Watertoerist is een dynamische rederij aan de Graslei die toeristen een aangename en interessante rondvaart aanbiedt. Maar Gent Watertoerist organiseert heel wat meer activiteiten op en rond het water. Zo is er de aperitiefboot en de kabouterboot. Maar ook als taxiboot, privéboot of excursie op maat heeft Gent Watertoerist zijn sporen verdiend. De bewuste rondvaart met historische evocatie start op zaterdag 19 juli en loopt de hele Gentse Feesten door tot en met maandag 28 juli. De rondvaart start om 18.15 uur aan de Graslei en duurt één uur. Ter gelegenheid van de Gentse Feesten is er een promotietarief van 18 euro, reservatie is verplicht. Tel: 09 269 08 69. Fax 09 266 05 23. Internet: www.gent-watertoerist.be

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here