O neen, diarree

Staat je vakantie naar het zuiden of de eerste warme dagen bij jou ook synoniem voor verhoogd toiletbezoek? Lees dan de volgende informatie die over buikloop en wat je ertegen kunt doen. Diarree is meer dan wat losse, waterige stoelgang en de nood dringend en meer naar het toilet te gaan. Diaree gaat immers meestal gepaard met een onaangenaam, drukkend gevoel in de buik, samen met plotse krampen of buikpijn. Je voelt je slapjes en verzwakt, want door een te groot vocht- en voedselverlies gaat je lichamelijke toestand achteruit.

Waarom krijg je diarree ?

Er zijn honderden uiteenlopende oorzaken van diarree. De belangrijkste zijn angst, stress, voeding en infecties door kiemen.

1. Angst en stress. Iedereen herkent ongetwijfeld de diarree voor een belangrijke sollicitatie, vergadering, examen of onderzoek. Bij sommige mensen neemt dit extreme vormen aan. Diarree kan ook afwisselen met constipatie. Dan spreekt men van een prikkelbare, spastische darm, in vakkringen IBS (irritable bowel syndrome) genoemd.

2. Voeding. Sommigen krijgen last van diarree bij inname van fruit of fruitdrankjes, alcohol, te gekruid of te vet voedsel. Deze stoffen kunnen de darmwand irriteren en diarree veroorzaken. Anderen zijn dan weer intolerant of allergisch voor bepaalde voedselsoorten zoals melkproducten of tarwe.

3. Infecties door kiemen. In onze streken zijn virussen de meest voorkomende oorzaak van een plotse diarree, niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen.

Kleine kinderen hebben er meer last van omdat ze hun afweersysteem nog moeten opbouwen. Minder vaak dan virussen beïnvloeden bacteriën de darm en verwekken diarree. Deze kiemen dringen meestal samen met voedsel het lichaam binnen. Hoe minder ons lichaam reeds contact gehad heeft met bepaalde kiemen, hoe groter de kans op een infectie.

Daarom komt diarree meer voor op reis omdat in bepaalde landen bacteriën voorkomen die wij in België niet kennen. De meeste virale en bacteriële infecties zijn ongevaarlijk. Uiterst zelden echter dringen bacteriën de darmwand binnen. De diarree gaat dan gepaard met bloederige, slijmerige stoelgang en hoge koorts. In dit geval moet je onmiddellijk je arts raadplegen.

4. Andere Wanneer je diarree blijft hebben en hij eigenlijk chronisch wordt, dan is een doktersbezoek altijd aangewezen.

Vermijd reizigersdiaree (turista)

Omdat diarree tijdens je vakantie een echte spelbreker kan zijn, is het best de volgende voorzorgen te nemen.

1. Eet zo weinig mogelijk ongekookte groenten, ongekookte of ongebakken vis, vlees of schaaldieren.

2. Schil fruit.

3. Drink geen leidingwater en gebruik geen ijsblokjes. Bestel liefst drank met bruis en kijk of er nog veel bruis in je drankje zit. Bij weinig of geen bruisvorming is de fles al geruime tijd open met alle risico's vandien.

4. Eet geen ijsjes van bedenkelijke oorsprong, die kunnen immers met besmet leidingwater gemaakt zijn.

5. Eet of koop niet in voedingszaken en restaurants met veel vliegen. Vliegen dragen snel microben over.

6. Vermijd vuile toiletten.

7. Neem een douche na het zwemmen.

8. Vermijd zwembadwater in te slikken.

Wat kun je doen aan diarree?

1. Drink in elk geval voldoende mineraalrijke vloeistoffen zoals water, thee, frisfrank, ontvette bouillon zodat je niet uitdroogt.

2. Bij diarree is er vaak een verminderde eetlust. Er is echter geen reden te vasten of te diëten tijdens een diarree-periode. Voeding maakt de nodige bouwstenen en energie aan voor het lichaam. Dus blijf eten. Ook al zijn het maar kleine proporties. Ook bij kinderen beveelt de Wereldgezondheisorganisatie aan zo snel mogelijk de normale flesvoeding of borstvoeding te hervatten.

3. Opgelet! Bij diarree kan de werking van bepaalde geneesmiddelen (zoals bijvoorbeeld de pil) afnemen of zelfs tenietgedaan worden omdat het middel samen met de stoelgang het lichaam te vlug verlaat.

Vandaag zijn er verschillende geneesmiddelen tegen diarree beschikbaar. Een goed middel tegen diarree vermindert de overmatige activiteit van de darmen en verbetert de vochtopname, waardoor de ontlasting opnieuw normaal wordt.

Diarree snel en goed behandelen is aangewezen om de darmen weer normaal te laten functioneren en het herstelproces snel weer op gang te laten komen.

Wanner moet je een arts raadplegen?

1. Als de diarree langer dan 3 dagen aanhoudt.

2. Als de diarree gepaard gaat met bloed- en slijmverlies.

3. Zuigelingen met diarree worden best altijd door een arts onderzocht omdat ze zo gevoelig zijn aan vochtverlies.

Of vraag raad aan je apotheker.

Meeer artikels over gezondheid, preventie en hulpverlening vind je op http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here