Sint-Baafsplein brengt sterk Gentse Feestenprogramma

Op zaterdag 19 juni gaan de Gentse Feesten voor de 165ste keer van start, goed voor 10 dagen bruisend feestgewoel in de Gentse binnenstad. Aangezien de Feesten uitgroeiden tot van wat één van de grootste stadsfestivals mag genoemd worden ging het stadsbestuur aan tafel zitten met de organisatoren. Internationale uitstraling, kwaliteit en veiligheid waren aan de orde. Het programma van de Gentse Feesten werden verdeeld over 4 festivals en 8 pleinorganisatoren. Op het Sint-Baafsplein pakt de vzw Onder de Draak voor de achtste keer uit met een gevarieerd programma. Organisator Ivan Saerens noemt het een programma met heel wat tegenstellingen. Wat we voorgeschoteld krijgen is een erg interessante mix van vertrouwde namen zoals Eddy Wally, The Shakers en Jo Lemaire met heel uiteenlopende artiesten zoals The Animals, Laïs, Kate Ryan en De Kreuners. Kers op de taart is een heus filmconcert ter gelegenheid van 35 jaar Filmfestival Gent.

Negen dagen lang, telkens om 14 uur worden de ritten van de Ronde van Frankrijk uitgezonden op groot scherm. Ook Theater Exces zal vijf keer present zijn met de productie Eminences Grises. Maar het echte startschot, op zaterdag 19juli, wordt ingezet met Vlaanderen zingt. Ivan Saerens: "In andere steden slaat dat goed aan, en ook in Gent groeit de interesse". The Shakers sluiten de openingsdagdag af. Samen met The Flemish Caledonian Pipers & Drums Clan McKenzie spelen zij al voor de achtste keer op het Sint-Baafsplein. Het lijkt er op dat er op het Sint-Baafsplein zich een ijzersterke feestenorganisatie genesteld heeft, ideaal als vaste stek in het Gentse Feestengewoel.

De dag daarop is het aan de The Caddilacs om het Sint-Baafsplein op gang te trekken met hun covers uit de jaren 50. Het lijkt oubollig, maar merkwaardig genoeg zijn twintigers en dertigers de grootste fans. Om 19 uur is het aan The Silhouets, de Belgische Shadows, maar door de jaren heen ontwikkelden zij hun eigen stijl die volledig tot zijn recht komt tijdens hun live optredens. De topact is echter weggelegd voor The Animals. In de jaren zestig scoorden ze met 'The house of the rising sun', 'Don't let me be misunderstood' en 'I'm crying'. Van de oorspronkelijke bezetting is alleen drummer John Steel er nog. Maar de band speelt nog altijd met het vuur van weleer.

De dagen daarop maken heel wat grote namen hun opwachting. Eddy Wally, de koning van het levenslied, mag niet ontbreken. De Kreuners vieren hun dertigste verjaardag op Sint-Baafs. Jo Lemaire komt met een big band: "Ik droom er al jaren van om met een groot orkest op te treden en het Sint-Baafsplein is daar ideaal voor. Ik voel me hier thuis, op 25 juli maak ik er mijn living van". Het zijn bovendien vertrouwde gezichten op het Gentse Sint-Baafsplein. Naast de oude bekenden zijn er heel wat nieuwe namen. Zoals Laïs: de dames komen met een band en brengen een mix van folk en modernere dingen. Ook Kate Ryan komt op zondag 27 juli. Ze lanceert een nieuwe cd en komt met een live band naar Gent. Miguel Wiels en vrienden komen met een show die hij Monumentenzorg doopte. Dj's spelen een belangrijke rol op het Sint-Baafsplein. Zaki, dj Rik (Plansjee) en dj Dirk Stoops zijn doorgewinterde dj's, die al menig plein uit de bol deden gaan.

Op 28 juli om 19 uur wordt de ploeg van AA Gent voorgesteld, met Michel Preud'homme. Om 21 uur loodst Twinsband ons door de jaren '70, '80 en '90 met live act die tot de top van de Belgische coverbands gerekend worden. De echte topact die avond wordt Les Truttes met Gerrit De Cock. De chemie tussen Les Truttes en het Sint-Baafsplein is wonderlijk. Alleen moet ik de dag nadien mijn auto gaan zoeken', sakkert De Cock.

Gentse Feesten: van zaterdag 19 juli tot maandag 28 juli, Link: Gentse Feesten en Onder de Draak
Meer over de programmatie op Gentbrugge blogspot

Guido Van Peeterssen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here