Ronde van Frankrijk voor vrouwen start in Gent

Na de aankomst van de tweede rit van de Ronde van Frankrijk vorig jaar is Gent weer het toneel van een belangrijk wielertreffen. Op 17 juni mag schepen Christophe Peeters op de historische Vrijdagsmarkt het startschot geven van 16de Wielerronde voor Vrouwen. Organisatoren Pierre en Anne Boué: "We betrekken elk jaar een ander land in de rittenreeks om de aandacht te trekken voor het vrouwenwielrennen. Dit jaar kozen we voor België omdat hier veel respect is voor vrouwensport". Deze vrouwelijke tegenhanger van de Tour de France is het belangrijkste wielertreffen voor vrouwen. Na het startschot gaat het verder door Oost-Vlaanderen, waar ze een deel van de Ronde van Vlaanderen gevolgd wordt. Dan gaat het verder naar Frankrijk, met aankomst in Italië.

Niet minder dan vijftien ploegen met elk 6 deelneemsters uit samen 52 landen nemen deel. De absolute top van het vrouwenwielrennen zal aanwezig zijn. Nu de Ronde op Vlaamse bodem vertrekt mogen de Vlaamse ploegen niet ontbreken. Er doen dan ook twee Vlaamse wielerploegen mee: Topsport Vlaanderen Thompson Ladies Team en het Lotto-Belisol Ladies Team. Het startschot wordt gegeven om 14.45 uur. De wielrensters doorkruisen de binnenstad richting Wilsonplein, Sint-Pietersplein, Zwijnaardsesteenweg en Oudenaardsesteenweg. De eerste 100 kilometer hebben een hoog flandrien gehalte en passeert langs het Centrum Ronde van Vlaanderen om dan richting Roubaix te kiezen.

Het evenement komt er ook dank zij de inspanningen van de provincie. Gedeputeerde Hilde Bruggeman: "Oost-Vlaanderen is de sportprovincie bij uitstek en promoot sport omdat het de hefboom is voor tal van andere activiteiten in onze provincie. Bovendien is dit evenement de ideale gelegenheid om het misverstand dat wielrennen niet voor vrouwen is uit de wereld te helpen". Bovendien is er een duidelijk gebrek aan interesse voor bepaalde vrouwensporten. Door het gebrek aandacht in de media zijn er geen sponsors en zonder sponsors zijn er geen vedetten. En zonder vedetten is er geen aandacht in de media. Daarom zijn er in aanloop van de start op 17 juni tal van activiteiten in de Gentse binnenstad, waaronder een lunchgesprek in Casa Rosa in de Kammerstraat en een expo over vrouwen in de koers. Op de Vrijdagsmarkt komt er een tent info over gelijke kansen. Link: http://www.velo-feminin.com

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here