Proefproject Schoolroutekaart Deinze start succesvol.

Er is een grote nood aan veilige fietsroutes naar school. Gouverneur André Denys en besloot daarom om samen met de gemeente Deinze en plaatselijke actoren het proefproject De Schoolroutekaart in gang op te starten. Samen met maar liefst 1.200 schoolkinderen en hun ouders gingen een aantal prominenten van start voor een tocht langsheen een aantal veilige fietsroutes. Gouverneur Denys, Eerste Gedeputeerde Marc De Buck, gedeputeerde Peter Hertog, burgmeester Jacques De Ruyck, Schepen Jan Vermeulen en directeur Paul Schaubroeck van het SHZMI trokken de fietsende karavaan veilig op gang.

Gouverneur Denys: "Zo een schoolroutekaart geeft een goed overzicht van de belangrijkste fietsroutes naar school, duidt de veilige wegen maar ook de aandachtspunten aan. En op de kaart staan heel wat nuttige tips over veilig fietsen en de juiste fietsuitrusting, het verkeersreglement en gezond bewegen. Op zo een kaart staat ook heel wat extra informatie zoals busroutes en zo meer". De provincie voert al jaren een fietsvriendelijk beleid: gemeenten kunnen provinciale subsidies krijgen en scholen krijgen de nodige ondersteuning. Bovendien worden tal van educatieve projecten uitgewerkt. De Schoolroutekaart is daar één van.

Verkeersonveiligheid is de belangrijkste reden waarom ouders hun kinderen niet zelfstandig naar school sturen, ook in Deinze. Daarom stelde het Overlegcomité Veilig Schoolverkeer Deinze een inventaris op met knelpunten op weg naar school. Op initiatief van gouverneur Denys werd een werkgroep opgericht met vertegenwoordigers van de scholengemeenschap en het stadsbestuur van Deinze. Maar ook De Lijn, de lokale politie, de fietsersbond, het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken, en het BIVV namen deel. Samen met de vzw Mobiel 21 werd de schoolroutekaart op punt gezet.

Schepen Jan Vermeulen: " Het stadsbestuur vindt veiligheid in woon- en winkelbuurten belangrijk. Veilige fietsverbindingen en herinrichten van schoolomgevingen krijgen voorrang in het mobiliteitsplan van Deinze, hierbij worden de deelgemeenten niet vergeten. Tenslotte moeten jongeren gestimuleerd worden om te bewegen. Dit initiatief kan kinderen en hun ouders overtuigen om met via een veilige fietsroute zelfstandig naar school te komen". Directeur Paul Schaubroeck is bezorgd voor de duizenden leerlingen die school lopen in Deinze: "Een goede infrastructuur is daarom nog geen garantie op veilig verkeer. Samen met de politie leveren de basisscholen een grote inspanningen om de leerlingen op te leiden. Daarbij komen verkeersopvoeding, behendigheidstrainingen en fietscontroles aan bod. Maar ook op het belang van onderhoud en zichtbaarheid wordt gewezen".

Guido van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here