Cassatie bevestigt veroordeling Bart Debie

Vandaag bevestigde het Hof van Cassatie het arrest van het Antwerpse hof van beroep, dat voormalig politiecommissaris en Antwerps Vlaams Belang-gemeenteraadslid Bart Debie veroordeelde tot vier jaar cel, waarvan één jaar effectief. Debie wordt voor vijf jaar ontzet uit zijn politieke rechten en werd veroordeeld voor racisme.

De veroordeling is te gek voor woorden: Bart Debie ontkent tot op vandaag de hem ten laste gelegde feiten en de rechtbank in eerste aanleg achtte de racismeklacht niet bewezen. In het arrest van het hof van beroep te Antwerpen klonk het plots dat Bart Debie zelf geen daden van racisme heeft gesteld, maar dat hij een "sfeer" zou hebben gecreëerd binnen zijn politieteam waarin het mogelijk werd dat een ondergeschikte agent een racistische uitlating deed. Met de stelling dat 'dergelijke daden in een multiculturele samenleving niet getolereerd kunnen worden', maakte de rechtbank bovendien een onaanvaardbaar politiek statement.

De definitieve veroordeling houdt in dat Bart Debie – naast de schadevergoedingen en de effectieve gevangenisstraf – ook geconfronteerd wordt met de ontzetting uit zijn mandaat als gemeenteraadslid in Antwerpen. Het lijdt weinig twijfel dat SP.A-burgemeester Patrick Janssens, voor wie veiligheidsspecialist Debie steeds een luis in de pels is geweest, zeer vlug de schorsingsprocedure tegen het Vlaams Belang-raadslid zal starten. Wat zijn functioneren binnen het Vlaams Belang zelf betreft, blijft Bart Debie alleszins actief militant én partijmedewerker.

Het Vlaams Belang legt zich uiteraard neer bij de definitieve uitspraak, maar herhaalt dat het proces tegen Bart Debie louter politiek geïnspireerd was. De geloofwaardigheid van het Belgische rechtssysteem heeft vandaag een zoveelste knauw gekregen.

Bron: Bruno Valkeniers, Filip Dewinter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here