Bombay Sapphire Designer Glass Competition 2008

Op maandag 26 mei werd de Belgische winnaar van de internationale Bombay Sapphire designer glass competition 2008 bekend gemaakt in Het Glazen Huis in Lomme. De wedstrijd geeft jonge designers een duwtje in de rug en beloont uitstekend hedendaags design. Studenten vormgeving en productdesign van kunstacademies en hogescholen van over het hele land stelden hun versie van het bekende martini cocktailglas voor. De selectiecriteria waren naast functionaliteit, innovatie en esthetische kwaliteiten ook de inspiratie op de bekende blauwe Bombay Sapphire fles.

Gilles Van de Sompel, student aan de Hogeschool Antwerpen, kaapte de eerste prijs weg. Pieter Martin, student aan de Hogeschool West-Vlaanderen, behaalde de 2de plaats en Octave Vandeweghe, eveneens student aan de Hogeschool West-Vlaanderen werd derde. De jury bestond uit Marie Pok (coördinator Design September), Jeroen Maes (artistiek coördinator Het Glazen Huis), Olivier Gilson (coördinator Designed in Brussels), An Bogaerts (journaliste DM magazine), Bieke Hoet (designer), Nicholas Block (designjournalist Actief Wonen), Sem Schanzer (kunstenaar) en Olivier Severs (Bombay Sapphire België). Zij selecteerden uit alle inzendingen de 3 laureaten.

De winnende glazen zullen in enkele exemplaren geproduceerd worden door glasblazer Jeroen Maes van Het Glazen Huis. De winnaar ontving bovendien een cheque ter waarde van 1.000 euro en wordt uitgenodigd als gast van de Bombay Sapphire Foundation op het London Design Festival in September 2008 om deel te nemen aan de internationale finale, waar 10.000 GBP aan prijzengeld zal uitgereikt worden aan de winnaar. Alle winnende ontwerpen worden wereldwijd voorgesteld op een reizende tentoonstelling.

1ste prijs en deelnemer aan de internationale finale: Gilles Van de Sompel met het ontwerp 'Ceci n'est pas une pipe' Het ontwerp bestaat uit twee delen: het glas zelf – in de vorm van een pijp – en een metalen staander. Het glas is ontworpen naar de elegante analogie met Bombay Sapphire zelf. De jury bedacht dit design met de eerste plaats omdat het ontwerp klasse uitstraalt, omwille van de originaliteit (de ontwerper is niet uitgegaan van een 'glas'), de praktische realiseerbaarheid en het overduidelijke Belgische karakter ervan.

2de prijs: Pieter Martin met het ontwerp 'Triple Nipple' De Triple Nipple is zowel een glas als een shaker. Het glas bestaat uit twee delen: een glazen bol met drie bevestigingsnoppen en een drie-armige rubber die aan deze noppen bevestigd kunnen worden. De rubber kan over de glasopening worden geklemd en dient dan als shaker. Draai de rubber 180 graden en dan wordt deze de voet van het glas. Erg creatief, praktisch en trendy, zo besloot de jury, én het
ontwerp geeft een nieuwe dimensie aan het concept 'glas'.

3de prijs: Octave Vandeweghe met het ontwerp 'Bomb that Sapphire' Een design gebaseerd op de vorm van een edelsteen die zijn reflecties bombardeert op een afgesneden bol. "Bij een edel drankje moet je ook het genot van een edel glas voelen", aldus de ontwerper. De jury was vooral aangenaam verrast door het gebruik van de twee verschillende vormen (het organische element gekoppeld aan een strak design) én door de safiervorm, die a priori een glamoureuze uitstraling heeft. Info: www.designerglasscompetition.com

Guido Van Peeterssen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here