Cambio Gent verwelkomt 700ste gebruiker

Afgelopen vrijdag nam schepen Karin Temmerman samen met Nathalie Dumon, de 700ste Cambio gebruiker in Gent en met Frank Bombeke, de eerste Cambio gebruiker in Gent en Vlaanderen, symbolisch een nieuwe monovolume (een zogenaamde zevenzitter) in gebruik. Om de recente groei te op te vangen breidde Cambio haar aanbod uit met een nieuwe standplaats in Gentbrugge. Het wagenaanbod werd uitgebreid met een monovolume aan het station Gent Sint-Pieters en binnenkort komt er ook een extra wagen aan de Visserij. In totaal telt Gent nu tien Cambio standplaatsen, verspreid over de binnenstad en de randgemeenten. Het totale aantal wagens bedraagt nu 28.

Schepen Temmerman: "Bewoners die niet elke dag gebruik maken van de wagen kunnen in Gent een auto uitlenen via het autodeelsysteem Cambio. Autodelen is best te vergelijken met een uitleendienst, maar dan niet voor boeken of dvd's, maar voor auto's". Wie bij Cambio aangesloten is, kan een auto reserveren voor de periode dat hij hem nodig heeft, op het moment dat het best uitkomt. Men betaalt in functie van het gebruik (tijd en kilometers) en zo kan men dus heel wat geld uitsparen als de wagen weinig gebruikt wordt. Van de wagens zelf (onderhoud, keuring, administratie) hoeft men zich niks aan te trekken, de organisatie zorgt voor alles. Kortom: ideaal voor wie weinig rijdt. Of als alternatief voor de vaak minder gebruikte tweede wagen. De Stad Gent ondersteunt deze dienst door het ter beschikking stellen en inrichten van de benodigde standplaatsen. Het initiatief komt immers tegemoet aan de grote parkeerdruk in de stad. Eén Cambio wagen vervangt minstens zes tot acht particuliere wagens in de buurt en draagt zo haar steentje bij tot een verminderde milieubelasting.

Cambio gebruikers kiezen voor dit systeem van autodelen omwille van het milieu, het kostenvoordeel en het gebruiksgemak. Zij gebruiken de wagen sporadisch en dit voornamelijk voor boodschappen, vrije tijd en het bezoeken van vrienden en familie. Met een gemiddelde score van 4,48 op 5 scoort Gent heel goed wat klantentevredenheid betreft. Deze score ligt ook hoger dan de score van 2005, toen was dat 4,4 op 5. Cambio gebruikers blijken naast de Cambio wagen vaak gebruik te maken van fiets, bus en trein en beschikken ook vaak over een openbaar vervoer abonnement. Leuk is dat wie beschikt over een betalend jaarabonnement, het eerste jaar geen abonnementskosten dient te betalen bij Cambio. Meer dan 5.000 mensen in 13 steden maken al gebruik van Cambio. Alle wagens in alle steden staan hierbij ter beschikking voor alle gebruikers.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here