Klacht bij parket van Brugge tegen sterrenrestaurant tMolentje

Vogelbescherming Vlaanderen heeft vandaag beslist bij het Parket van Brugge klacht neer te leggen tegen Danny Horseele, chef-kok/eigenaar van het tweesterrenrestaurant 't Molentje aan de Stationsweg te Zeebrugge. In het VTM-programma 'Telefacts' van woensdag 21 mei 2008 was duidelijk te zien hoe in de restaurantkeuken beschermde houtsnippen uit een kartonnen doos worden gehaald en nadien boven een metalen emmertje worden gepluimd. De houtsnip (Scolopax rusticola) is al sinds 1991 een beschermde vogelsoort en kan onder geen enkele voorwaarde bejaagd, gevangen, gedood of verhandeld worden. Het pluimen van houtsnippen, ze bereiden en opdienen is dus wettelijk verboden. Danny Horseele is nochtans op de hoogte van het beschermd statuut van deze vogelsoort, want op het ogenblik dat hij een houtsnip uit de doos haalt zegt hij "Dit dit mag niet verkocht worden in Vlaanderen maar als dat hier aan de voordeur ligt dan kan je dat natuurlijk niet in de vuilbak gooien. Dus we gaan er vanavond een paar mensen extra tevreden mee maken".

Volgens Vogelbescherming Vlaanderen laat de chef-kok zich bevoorraden door jagers uit de buurt. Vers geschoten houtsnippen komen immers niet zomaar uit de lucht vallen, zeker niet als ze met enkele samen in een kartonnen doos liggen. De organisatie zal dan ook klacht indienen tegen de leverancier(s) van de snippen. De populatie houtsnip in Vlaanderen wordt momenteel geschat op slechts 200-400 broedparen. Ook al doet de soort het een stuk beter sinds ze in 1991 op vraag van Vogelbescherming Vlaanderen uit de jachtwet werd geschrapt, ze blijft kwetsbaar. Het is algemeen geweten dat jagers in Vlaanderen vele houtsnippen op illegale wijze (vaak ongestraft wegens gebrek aan controle) naar de eeuwige jachtvelden schieten. Vogelbescherming Vlaanderen neemt de zaak ernstig en heeft vandaag de Telefacts-reportage opgevraagd bij VTM. Die is uitstekend geschikt als bewijsmateriaal en zal dan ook bij haar klacht worden gevoegd.

Vogelbescherming Vlaanderen is van mening dat de bekende chef-kok 'speelt' met zijn tweede Michelin-ster en dat hij waarschijnlijk zal kunnen fluiten naar de derde ster die hij ambieert. Elk stuk wild dat bestemd is voor de consuptiehandel moet immers vooraf aan een veterinaire keuring onderworpen worden. Als de houtsnippen in een kartonnen doos voor de deur van zijn restaurant stonden, is dat 'gevogelte' niet gekeurd. Vogelbescherming Vlaanderen zal het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hierover inlichten. http://www.vogelbescherming.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here