Filmfestival Gent toont Aanrijding in Moscou voor blinden en slechtzienden.

Tijdens de 35ste editie van het Filmfestival Gent staat de succesvolle Vlaamse film Aanrijding in Moscou in een speciale voorstelling voor blinden en slechtzienden op het programma. De voorbije jaren waren ook al De Zaak Alzheimer en De Hel van Tanger voor blinden en slechtzienden te zien op het festival. De filmvoorstelling is een initiatief van de vzw De Vrienden der blinden in samenwerking met distributeur KFD en het Filmfestival Gent. Via de filmvoorstelling wil het Filmfestival Gent en de vzw Vrienden der Blinden visueel gehandicapten uit hun isolement halen door ze te integreren in activiteiten die voor hen op het eerste gezicht onbereikbaar zijn. Tijdens de voorstelling krijgt het publiek een speciale commentaarstem te horen die gemonteerd wordt tussen de dialogen op de geluidsband. Zo kunnen blinden en slechtzienden volgen wat er op het scherm gebeurt. De voorbije twee jaar kenden deze speciale voorstellingen een ruime opkomst en de enthousiaste reacties van het publiek vormen een bijkomende motivatie om hiermee verder te gaan.

Dit jaar werd gekozen voor Aanrijding in Moscou van Christophe Van Rompaey naar een scenario van Jean-Claude Van Rijckeghem en Pat Van Beirs. De film, met Barbara Sarafian, Johan Heldenbergh en Jurgen Delnaet in de hoofdrollen, is een hit in de Vlaamse bioscopen en is geselecteerd voor de Semaine de la Critique in Cannes waar de film in de smaak viel van het internationale publiek. Naast deze speciale voorstelling voor blinden en slechtzienden organiseert het Filmfestival Gent ook nog andere vertoningen met als doel moeilijker bereikbare doelgroepen te motiveren om van cultuur te proeven. Zo is er het Plus Parcours in samenwerking met de seniorendienst van de Stad Gent om 55-plussers naar de bioscoop te lokken en kunnen kansarme gezinnen voor 1 euro per gezinslid naar een familiefilm op het festival. Ondertussen werkt het festival ook al vijf jaar samen met de Turkse gemeenschap in Vlaanderen om die specifieke doelgroep te bereiken. Het festival blijft er immers naar streven om zoveel mogelijk mensen, ongeacht hun achtergrond en leeftijd, te laten genieten van het medium film.

De speciale voorstelling van Aanrijding in Moscou voor blinden en slechtzienden vindt plaats op dinsdag 14 oktober om 15 uur in Kinepolis Gent. Inschrijven kan via: p.seghers@amisdesaveugles.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here