Alarmbel over ongezond voedingspatroon kleuters

Vlaamse kleuters eten te weinig juiste vetten en krijgen te weinig groenten, fruit en vocht binnen. Dat besluit Inge Huybrechts (Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde van de Universiteit Gent) in haar doctoraatsonderzoek. In haar onderzoek werden de voedingsgewoonten van 696 Vlaamse kleuters onderzocht en vergeleken met de aanbevelingen. Het onderzoek laat zien dat het aandeel onverzadigde vetzuren, afkomstig uit plantaardige producten (zoals plantaardig smeervet) en visproducten veel te laag is in de voeding van jonge kinderen. Het aandeel van verzadigde vetzuren, afkomstig uit dierlijke producten (zoals vet vlees en kaas) is dan weer veel te hoog. De voornaamste bron van verzadigde vetzuren bij kleuters zijn koeken en andere zoete snacks, en deze zijn eveneens een van de belangrijkste bronnen van toegevoegde suikers binnen het dieet van de kleuters. Gesuikerde melkdranken en fruitsap blijken de voornaamste bron van enkelvoudige suikers bij de Vlaamse kleuters.

Voorts blijkt uit het onderzoek dat te weinig jonge kinderen voldoende groenten eten. Minder dan 20% voldoet aan de aanbeveling. Voor fruit is het beeld iets gunstiger, maar ook nog in belangrijke mate onder de aanbeveling (minder dan de helft van de kinderen voldoet aan de aanbeveling). Het onderzoek laat zien dat in totaal minder dan 5% van de kinderen aan de minimum aanbeveling van 1 liter vocht (exclusief melkdranken) voor de dagelijkse vochtinname voldoet. Een derde van de kinderen drinkt zelfs minder dan een halve liter vocht per dag. Ook de inname van vezels bij kleuters blijkt laag in vergelijking met de aanbeveling; minder dan 10% van de kinderen voldoet aan de aanbeveling.

Van de meeste vitamines en mineralen krijgen jonge kinderen dan weer voldoende binnen. Voor vitamine D en kalium is dit wellicht niet het geval, terwijl de inname van zink en natrium de aanbeveling overschrijdt. Een vervolgonderzoek is daarom nodig om vast te stellen of er echt tekorten zijn voor vitamine D en kalium en wat de gevolgen zijn van een hoge inname van zink en natrium. Ook blijkt dat ongeveer 1/3 van de kleuters frequent voedingssupplementen gebruikt. Meestal ging het om multivitaminen en mineraalsupplementen, een cocktail van vitaminen en mineralen.

De resultaten van deze eerste grootschalige studie naar het voedingspatroon bij kleuters in Vlaanderen zijn een alarmsignaal dat pleit voor meer en diepgaander onderzoek. De ongezonde voeding van kleuters kan op latere leeftijd leiden tot overgewicht en chronische ziekten zoals hart- en vaatlijden. Aangezien ongezonde leefgewoonten tijdens de kindertijd zich vaak voortzetten tijdens de adolescentie en volwassenheid, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon te streven. Vandaar dient een uitgebreid voedingsbeleid met de nadruk op de eerste levensjaren ontwikkeld te worden om een gunstig lichaamsgewicht te bevorderen, evenals de consumptie van groenten, fruit, vis en voedingsmiddelen met een goede vetzuursamenstelling.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here