Met 8.000 mensen rijden alle treinen tijdens de spitsuren

Het partijbestuur van Open Vld besprak vandaag een voorstel om het regeerakkoord inzake minimale dienstverlening bij spoorstakingen uit te voeren. Daarbij is gebleken dat dit mogelijk is zonder 65% van het NMBS-personeel te moeten opvorderen. Open Vld-voorzitter Bart Somers: "Uit onderzoek blijkt dat het mogelijk is om met iets meer dan 8.000 mensen alle treinen tijdens de spitsuren te laten rijden. Je moet dus geen 2 op 3 mensen opvorderen, maar hooguit één op vier."

Open Vld stelt dus voor om bij spoorstakingen de spitstreinen wel te laten rijden. Concreet gaat het om alle treinen die rijden tussen 6.30u en 9.00u en 16.00u en 19.00u. Daarvoor heb je iets meer dan 8.000 mensen nodig (ongeveer 2000 treinbestuurders, 2000 treinbegeleiders, 2000 seingevers, 1000 mensen voor de stationsdiensten, 500 mensen voor de infrastructuur, 300 mensen in de werkplaatsen, 400 mensen in de administratie en ICT). Somers: "Je moet dus van de 37.500 personeelsleden geen 65%, maar ongeveer 25% opvorderen om de spitstreinen in veilige en comfortabele omstandigheden te laten rijden. Zeker bij een korte 24-urenstaking zoals die van dinsdag. Dat lijkt ons helemaal niet onoverkomelijk."

Het voorstel heeft het onbetwistbare voordeel dat de economische, sociale en ecologische schade bij spoorstakingen wordt beperkt. Somers: "Morgen gaan zo'n honderdduizenden pendelaars naar Brussel noodgedwongen in de file moeten staan of een vrije vakantiedag moeten opofferen. Gevolg is dat zowel onze economie als ecologie enorme schade ondervinden. Met ons voorstel komen we hieraan tegemoet. Het garandeert het stakingsrecht bij de NMBS – wat ook door ons niet in vraag wordt gesteld – maar voorkomt tegelijkertijd de meest hinderlijke gevolgen voor de pendelaars."

Voor Open Vld is dit voorstel zeker niet te nemen of te laten. Somers: "Wij staan open voor een dialoog. Wij willen hierin zeker overleggen met de sociale partners, zoals dat ook in het regeerakkoord staat. Maar voor Open Vld moet het duidelijk zijn dat de afspraken uit het regeerakkoord moeten worden nageleefd. Bij voorbaat zeggen dat het niet kan is dus te eenvoudig."

Open Vld zal dit onderwerp volgende vrijdag ook ter sprake brengen in het overleg tussen de federale regering en de sociale partners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here