Dag van het Park in het Gentse Sint-Baafskouterpark

Op zondag 25 mei vindt in Gent voor de 18de keer een Dag van het Park plaats. Samen met verschillende andere steden en gemeenten in Vlaanderen zet Gent op de laatste zondag van de maand mei een park in de bloemetjes. Dit jaar vindt de Dag van het Park plaats in het nieuwe Sint-Baafskouterpark. Dit gebied van 14 ha is een prachtig aangelegd hedendaags park met veel aandacht voor de natuur. Waar in de klassiek aangelegde parken meer de nadruk ligt op kijkgroen, krijgt het groen in het Sint-Baafskouterpark ook andere functies. De naam 'prettige wildernis' is hier zeker niet misplaatst.

Maar ook het overige openbaar groen in Sint-Amandsberg ontsnapt niet aan de aandacht. De Groendienst gaf een achtste Groenwijzer uit. Deze brochure brengt de parken in Sint-Amandsberg in beeld en licht enkele toekomstplannen toe. Op de Dag van het Park krijgen de bezoekers de Groenwijzer mee. De Groenwijzer stelt ook een fietsroute langs het groen in Sint-Amandsberg voor. Wie wil, kan die op de Dag van het Park verkennen tijdens een begeleide fietstocht. Voor dit uitgebreide programma kon de Groendienst rekenen op de medewerking van de Actiegroep Sint-Baafskouter, de vzw Samenlevingsopbouw (project Duurzaam Huis) en verschillende stadsdiensten.

De Dag van het Park start om 10 uur met een begeleide fietstocht langs het openbaar groen in Sint-Amandsberg. Iedereen kan deelnemen. We spreken af aan de ingang van het park in de Kriekerijstraat. Deze fietstocht brengt u langs verschillende minder bekende maar waardevolle groene hoekjes in de deelgemeente. Tussen 11.30 en 13.30 uur is het tijd voor een picknick. Wie wil, kan ook de nieuwe barbecue uitproberen. Iedereen brengt zelf zijn eten mee. Om 13.30 uur wordt u een welkomstdrankje aangeboden. Om 14 uur is er de officiële opening van de Dag van het Park.

De namiddag wordt muzikaal opgeluisterd door Derek, hij stelt er zijn nieuwste CD 'ça va mon ami' voor. U kunt ook met het gezin deelnemen aan een zoektocht. U leert dan op een prettige manier allerhande dingen over het Sint-Baafskouterpark. In het Sint-Baafskouterpark kunnen de kinderen naar hartelust op avontuur, of zich laten schminken. Volwassenen kunnen dan weer hennatekeningen laten plaatsen door een Marokkaanse specialiste. Op verschillende rustige plekken in het park worden verhalen verteld voor zowel kinderen als volwassenen. De verhalen worden regelmatig herhaald zodat u van de ene vertelling naar het andere kunt wandelen. Tussendoor kunt u de presentatie over de aanleg van het park bekijken. Ook zij die graag gewoon een wandeling maken in het park of een glaasje drinken aan de bar, zijn meer dan welkom op de Dag van het Park.

Hoe u uw tuin milieuvriendelijk kan inrichten en onderhouden, komt u te weten in de infostand over ecologisch tuinieren. De Milieudienst en Velt vzw geven er tips om van uw tuin een plek te maken waar planten, dieren en mensen zich thuis voelen. Om 14.30 en 16 uur kunt u gratis deelnemen aan een workshop biokruidentuin in potten. U kunt ook een presentatie bijwonen. Om 14.30 uur is er één over ecologisch tuinieren en om 16 uur één over gifvrij tuinieren. Om 15 uur organiseert de Sportdienst een begeleide start to run. Begeleiders leggen uit hoe een ongeoefende sporter op een verantwoorde manier aan zijn conditie kan werken. Voor de gelegenheid is er een sportparcours uitgestippeld doorheen het park. U mag hiervoor sportkledij aantrekken, maar het hoeft zeker niet. De Dag van het Park wordt afgesloten om 18 uur met het vrijlaten van een aantal vogels door het vogelasiel van Merelbeke. Link: Dag van het Park

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here