Dreigend tekort aan leraren dubbel zo erg als aangekondigd

Vandaag werden de cijfers bekend gemaakt van het dreigend lerarentekort voor de periode 2007-2010. Het Vlaams ministerie van Onderwijs heeft een prognose gemaakt voor deze jaren. Dirk De Cock (VlaamsProgressieven) berekende echter een dubbel zo groot tekort als aangekondigd.

In 2010 zou er sprake zijn van een tekort van 499 à 595 kleuteronderwijzers en 316 leraren secundair onderwijs. Een aantal zaken worden volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk De Cock bij deze berekening over het hoofd gezien: "Het rapport becijfert de prognose op basis van voltijdse betrekkingen. Tijdelijke leerkrachten presteren echter gemiddeld maar 70 % van een voltijdse betrekking. Dit betekent dat om te weten hoeveel leerkrachten je in de toekomst nodig hebt, je de cijfers eigenlijk maal 1,4 moet doen."

Een tweede anomalie zit in het feit dat het ministerie voor de berekening van de openstaande vacatures de cijfers van maart 2007 gebruikt. "De openstaande vacatures zijn de voorbije maanden echter spectaculair gegroeid. Voor het secundair onderwijs bijvoorbeeld zijn er nu 564 openstaande vacatures in de databank van de VDAB. Dat zijn er 305 meer dan in maart vorig jaar. Dit heeft een belangrijke invloed op de prognoses", analyseert Dirk De Cock. "Een herberekening van de cijfers op basis van deze twee elementen geeft een prognose van een tekort van 761 à 896 kleuteronderwijzers en 747 leraren secundair onderwijs. Dus tweemaal zo groot als aangekondigd."

Uit deze cijfers blijkt de hoogdringendheid van de problematiek. Snelle en structurele maatregelen dringen zich op. Dirk De Cock heeft in de commissie Onderwijs een gedachtewisseling over het arbeidsmarktrapport aangevraagd en verkregen.

Dirk De Cock heeft zelf een aantal voorstellen klaarliggen om de problematiek van het lerarentekort tegen te gaan. Hij denkt hierbij aan een flexibele vervangingsdatabank met alarmbelprocedure, een dynamischere onderwijscarrière met doorgroeimogelijkheden, een bonus voor knelpuntvakken en – regio's,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here