Vlaamse Podiumkunsten Digitaal op Telenet.

Het IBBT (Instituut voor Breedband Technologie) stelt tussen 1 mei en eind oktober een aantal opnames van Vlaamse kunstenaars en cultuurhuizen beschikbaar op het Telenet platform voor 'video on demand'. Bedoeling is om het publieksbereik en het commerciële potentieel van deze nieuwe manier van ontsluiten te verkennen. Dit aanbod van 'video on demand' is een initiatief in het kader van het project Pokumon, waar oplossingen worden ontwikkeld voor uiteenlopende auteursrechtelijke, technologische en organisatorische moeilijkheden bij het online verspreiden van multimedia van live voorstellingen. Diverse kunstenorganisaties, steunpunten en bedrijven zijn betrokken in dit IBBT project: Videohouse, Comsof, Ultima Vez, Jan Fabre, Vlaamse Opera, ROSAS, Koninklijk Ballet van Vlaanderen, de Filharmonie, Muziekcentrum de Bijloke en de Singel Onderzoekers van verschillende universiteiten werken aan dit project: UGent – MMLab, UGent, KU Leuven en VUB.

Onder de noemer 'Podiumkunsten à la carte' krijgen digitale TV kijkers toegang tot onder meer de volgende voorstellingen: bijna het hele oeuvre van Wim Vandekeybus, een selectie uit de reeksen Curating the Library en Jazztublieft, Cyrano (Music Hall) en concerten van onder meer Festival van Vlaanderen en deFilharmonie. Aan de hand van vragenlijsten gericht aan Telenet klanten wordt tijdens deze test het potentiële marktsucces geschat voor de distributie van podiumkunsten via digitale televisie. Het onderzoek wil ook een beter inzicht verwerven in de wensen en noden van de gebruikers van deze "Podiumkunsten à la carte" en zo de mogelijkheden van digitale cultuurparticipatie exploreren.

IBBT is een onderzoeksinstelling opgericht op initiatief van de Vlaamse regering, gericht op de Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) in het algemeen, en de ontwikkeling van breedbandtoepassingen in het bijzonder. Het IBBT verricht multidisciplinair onderzoek ten dienste van het Vlaamse bedrijfsleven en de Vlaamse overheid. Het jaarlijks budget bedraagt 23,2 miljoen euro. Sinds de oprichting in 2004 startte IBBT ruim 45 projecten op met meer dan 170 organisaties. Deze projecten streven naar de ontwikkeling van innovatieve toepassingen in diverse domeinen, zoals gezondheidszorg, mobiliteit, nieuwe media en e-government. Link: www.ibbt.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here