Geert Lambert vraagt dringend duidelijkheid over regularisatiecriteria

Minister van Migratie- en Asielbeleid Annemie Turtelboom wil geen tijdelijke opschorting van uitwijzingen tot er duidelijkheid is over de regularisatiecriteria van Leterme I. Ze wil naar eigen zeggen geen valse hoop geven aan mensen die volgens het regeerakkoord geregulariseerd kunnen worden, maar toch worden uitgewezen. Ondertussen lijkt ze niet erg gehaast om de criteria te verduidelijken in een omzendbrief.

Senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven) wijst erop dat de families zonder papieren die al jaren in ons land verblijven al bijna een jaar in de onzekerheid leven. "Velen onder hen zouden volgens de criteria in het regeerakkoord worden geregulariseerd en wachten al maanden op duidelijkheid. Nu gaan zeggen dat je die mensen geen valse hoop wil geven, en dus terug wil sturen naar een land waar ze geen toekomst hebben, klinkt dan ook cynisch."

Lambert eist dat er snel duidelijkheid komt over de uiteindelijke criteria. "Ik had verwacht dat de minister al duidelijkheid zou verschaffen in haar beleidsnota. De criteria waren immers in grote lijnen al afgesproken in het regeerakkoord. Wat houdt haar tegen om dat in een omzendbrief te zetten? Dat duurt hooguit een halve dag."

Lambert vindt dat de omzendbrief nog deze week moet vertrekken. "Of is er, niettegenstaande de afspraken in het regeerakkoord, dan toch geen overeenstemming over de criteria? Een mens zou zich stilaan beginnen afvragen waar deze regering het wel nog eens over raakt. Ik hoop in elk geval dat we nog een omzendbrief te zien krijgen vóór de stemming van B-H-V."

Als premier Leterme durft te beweren dat hij bezig is met de problemen van de mensen, dan heeft hij nu de kans om dat te bewijzen. Door eindelijk te beslissen over de regularisatiecriteria, zou hij duizenden mensen die in de problemen zitten uit de nood helpen.

www.geertlambert.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here