Maatregelen tegen moslimfundamentalisten

Groen!: Gezond verstand beter dan oorlogsretoriek. Het lijkt wel oorlog. Eerst is er de laffe moord in Amsterdam op Theo Van Gogh, nu de bomaanslag tegen een islamitische school in Eindhoven. Zowel de Nederlandse als de Belgische overheid kondigen strenge maatregelen aan tegen moslimfundamentalisten. Bepaalde politici hanteren daarbij echte oorlogstaal. "Bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten, is nog nooit een oplossing geweest. Dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd," stelt Groen!-voorzitter Vera Dua. "Laat het gezond verstand het halen op de oorlogsretoriek van zowel de moslimfundamentalisten als van extreemrechts."

"De multiculturele samenleving is een feit. Wie deze realiteit niet aanvaardt, is ziende blind," stelt Vera Dua. "De multiculturele samenleving is geen eenvoudig gegeven en kan inderdaad leiden tot samenlevingsproblemen die krachtdadig moeten aangepakt worden.
Maar het samenleven met andere culturen biedt ook kansen en is een enorme uitdaging. Die kansen moeten gegrepen worden anders gaan we naar een verziekte, haatdragende samenleving.

Dat kan enkel door een dialoog tussen positieve krachten binnen deze samenleving, zowel bij de autochtone als de allochtone gemeenschap. Die positieve krachten moeten dringend hun stem luidkeels laten horen. Het debat laten aan extremisten allerhande is nefast.
Groen! blijft zich meer dan ooit verzetten tegen elke vorm van integrisme, of die zich nu uit via de slogan "Eigen islam eerst" dan wel "Eigen volk eerst"."

Want het zijn net deze extremisten die oplossingen in de weg staan. Partijen en groeperingen die teren op angst, die weigeren oplossingen te formuleren, brengen de samenleving – het "samen leven" – juist in gevaar. Je pakt samenlevingsproblemen niet aan door bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten; wel door concrete oplossingen te geven aan reële problemen.

Groen herhaalt daarom haar oproep tot een Multicultureel Pact met alle actoren, zodat een effectieve dam kan opgebouwd worden tegen extremistische krachten.
"We moeten af van de angst om de problemen bij hun naam te noemen alleen maar omdat een bepaalde partij daar dan voordeel bij zou halen. Als er samenlevingsproblemen zijn – en die zijn er – dan moeten we die durven aanpakken. Maar laat ons vooral ook werk maken van oplossingen voor problemen van sociale achterstelling; zowel van allochtonen als van autochtonen. Enkel zo zal de lokroep van extremisten minder aanlokkelijk klinken." Bron: http://www.groen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here