Aanrijding in Moscou geselecteerd voor Cannes

De film Aanrijding in Moscou, het speelfilmdebuut van Christophe Van Rompaey, is geselecteerd voor de 47e editie van de Semaine de la Critique tijdens het 61e Internationaal Filmfestival van Cannes. Naast de Competitie verbonden aan de Semaine de la Critique dingt de film ook mee naar de Caméra d'Or. Het is sinds 1995, met Manneken Pis (Frank Van Passel), geleden dat er een Vlaamse speelfilm geselecteerd werd voor deze oudste en belangrijkste nevensectie van het filmfestival. De film speelt zich af in een volkswijk aan de rand van Gent en vertelt het verhaal van Matty (Barbara Sarafian), een door het leven getekende vrouw van 41. Na een banale botsing op een parking van een grootwarenhuis raakt ze verbaal én emotioneel in de clinch met de veel jongere truckchauffeur Johnny (Jurgen Delnaet).

De Semaine de la Critique stelt eerste en tweede films van beloftevol filmtalent aan het grote publiek voor. Bekende namen zoals o.a. Bernardo Bertolucci, Ken Loach, François Ozon en Wong Kar-wai begonnen hun carrière met een selectie voor de Semaine de la Critique. De keuze voor Aanrijding in Moscou door het selectiecomité gebeurde unaniem. "Deze selectie is een geweldig kwaliteitslabel voor onze film", zegt producent Jean-Claude Van Rijckeghem van het Gentse productiehuis A Private View. Het betekent dat Aanrijding in Moscou nu alle kansen heeft om ook in het buitenland een breed publiek te vinden. De Engelstalige titel van de film is Moscow, Belgium.

De dramatische komedie Aanrijding in Moscou is het debuut van de Gentse cineast Christophe van Rompaey naar een scenario van Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs. De hoofdrollen worden vertolkt door Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet en Johan Heldenbergh. De film werd voortreffelijk in beeld gebracht door Ruben Impens en Tuur Florizoone tekende voor de muziek. Dries Phlypo en Mieke De Wulf verzorgden de uitvoerende productie. Productiehuis A Private View bracht ons eerder bekende Vlaamse titels als Man zkt vrouw en Verlengd weekend. Ook de Stad Gent zette mee zijn schouders onder deze Gentse film. Het stadsmarketingfonds gaf een financiële ondersteuning van 15.000 euro en het Gent Filmoffice bood logistieke steun bij de opnames.

Aanrijding in Moscou is één van de films die werd gemaakt in het kader van de tweede reeks 'Faits Divers', een initiatief van VTM met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Eerdere titels in deze reeks waren o.a. Verlengd weekend, De hel van Tanger, Vidange perdue, Dennis van Rita, Happy Together en Linkeroever. In Vlaanderen kwam Aanrijding in Moscou eind januari in de zalen en haalde meteen de absolute top qua bioscoopbezoek. In Gent liet de film 9 weken lang alle Amerikaanse concurrentie achter zich en groeide uit tot een waar een cultureel fenomeen. Ondertussen is de film bij ons al de gouden kaap van 150.000 bezoekers voorbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here