Leterme speelt Russische roulette met B-H-V-dossier

Tenzij er alsnog een onderhandelde oplossing wordt bereikt of nieuwe belangenconflicten opduiken, zou de splitsing van B-H-V over enkele weken in de Kamer gestemd kunnen worden. Als de parlementaire molen tenminste zijn gang kan gaan. Uit een antwoord van premier Leterme op een mondelinge vraag van senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven) blijkt dat de meerderheidspartijen geacht worden om de stemming niet onverwijld te laten gebeuren, en tenminste te wachten tot 15 juli om hun politieke moed bij elkaar te rapen. Ook de benoeming van de burgemeesters in de Rand is voor Leterme blijkbaar niet onbespreekbaar.

In het regeerakkoord van Leterme I is er sprake van een onderhandelde oplossing voor het probleem B-H-V. Ook bij de behandeling van het belangenconflict in Senaat verklaarden alle meerderheidspartijen, N-VA incluis, zich voorstander van een onderhandelde oplossing. "Bij het aantreden van deze regering verklaarde Leterme te wachten op het juiste moment om een oplossing te zoeken voor B-H-V," constateert Geert Lambert. "Dat juiste moment ligt mijns inziens al enige tijd achter ons en toch is Leterme nog steeds aan het wachten." Op de vraag of er vandaag onderhandelingen lopen over B-H-V bleef de premier het antwoord schuldig.

CD&V verklaarde deze week dat het al te gemakkelijk zou zijn om bij te dragen tot een begin van oplossing. De partij van Leterme nodigt bovendien de Franstaligen uit om de eerste stap te zetten.

Volgens Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy gaan we in de komende weken naar een stemming in de Kamer. Het lijkt er dus steeds meer op dat deze regering een spelletje Russische roulette speelt met dit dossier.

Leterme verklaarde in de Senaat op vraag van Lambert dat hij nog steeds uitgaat van een onderhandelde oplossing. De onderhandelingen over de kieskring B-H-V zouden deel uitmaken van de besprekingen over de tweede fase van de staatshervorming. "Concreet betekent dit dat Leterme de meerderheidsfracties zal vragen om – zelfs in het geval er geen tweede belangenconflict wordt ingeroepen – de splitsingsvoorstellen niet te stemmen voor 15 juli", concludeert Lambert.

De vraag of Leterme de benoeming van de burgemeesters in de Rand als een element van een onderhandelde oplossing beschouwt, liet de premier tot verbazing van Lambert open. Bron: VlaamsProgressieven.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here