...

Weyts wil de kwaliteit van de fiets en wandelnetwerken verbeteren

wandelaars trap hogedonkWeyts wil de kwaliteit van de fiets en wandelnetwerken verbeteren en trekt één miljoen euro uit voor fiets- en wandelnetwerken

Wandelen en fietsen zitten stevig in de lift in Vlaanderen, zowel bij de buitenlandse toeristen als bij de Vlamingen zelf. Vlaams minister Ben Weyts investeert via zijn bevoegdheid Mobiliteit al veel in onze fietspaden, via Toerisme Vlaanderen doet hij daar nu nog eens 985.000 euro bovenop voor de fiets- en wandelnetwerken. Weyts wil de kwaliteit van de fiets- en wandelnetwerken verbeteren en waar nodig hiaten wegwerken.

Goed onderhouden fiets- en wandelnetwerken zijn een belangrijke troef om buitenlandse toeristen naar onze Vlaamse regio’s te lokken. Vier van de tien buitenlandse verblijfstoeristen bevestigen dat ze naar de Vlaamse groene regio’s afzakken om er te fietsen. 33 procent zegt dat de wandelmogelijkheden voor hen een belangrijke factor zijn om hun bestemming te kiezen. De Vlamingen zelf genieten nog meer van de fiets- en wandelnetwerken: 44 procent van de Vlamingen fietst en 38 procent wandelt.

Redenen genoeg voor Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts om te investeren in de fiets- en wandelnetwerken. Weyts maakt 2,5 miljoen euro vrij voor nieuwe projecten, waarvan nu 1 miljoen euro en volgend jaar 1,5 miljoen euro. De bedoeling is om de kwaliteit van de fietsnetwerken te verhogen en de hiaten in (vooral) de wandelnetwerken weg te werken. “We willen met kwaliteitsvolle netwerken internationale toeristen warm maken voor een trip naar Vlaanderen, waar het aangenaam fietsen en wandelen is”, zegt Weyts.

Zes projecten kunnen dit jaar rekenen op financiële ondersteuning: drie rond fietsen en evenveel rond wandelen.

Zo investeert Weyts in twee Antwerpse projecten. Recreatieve fietsers en wielerfanaten ontmoeten elkaar in Fietsbelevingspunt Rupel/Scheldeland. Dit fietsbelevingspunt zal fietsverhuur, -herstelling, elektrische oplaadpunten en een fietsthemacafé combineren. Je kan er zelfs aankomen met de boot en overstappen op de fiets. Avontuurlijke wandelaars en kampeerders gaan dan weer op stap langs het Totterpad in het Grote Netewoud met onder andere een beverburcht, klimparcours, vogelnest en avontuurlijk vlot als smaakmaker.

In Oost-Vlaanderen zullen twee nieuwe wandelnetwerken leiden tot één groot wandelgebied Zwalmstreek-Getuigenheuvels-Oost. Met een belevings- en inspiratiegids rond wielercultuur, erfgoed en kunst en gastronomie wil het de Vlaamse Ardennen als ultieme wandelregio op de kaart zetten. Ook de Kalkense Meersen-Donkmeer leent zich met de meersen, natuurgebieden en oude turfputsites tot een prachtig natuurgebied om in te wandelen op nieuwe wandelroutes.

In Vlaams-Brabant springt het innovatieve kunstenparcours langs de fietsroute Leuven-Horst in het oog. Op vijf strategische knooppunten komen kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. Een belangrijke meerwaarde is de synergie met het tweedaagse muziekfestival Horst Art & Music met een tentoonstelling van hedendaagse kunst in de omgeving van het kasteel van Horst.

In West-Vlaanderen krijgt het project ‘Fietsnetwerk 2.0’ dan weer ondersteuning voor een uitbreiding en opwaardering van het bestaande netwerk. Met QR-codes zal de fietser steeds accurate informatie kunnen vinden over de verschillende routes naar buurregio’s.

Rond de fiets- en wandelnetwerken kan bovendien een levendige toeristische economie bloeien. “Na een stevige tocht op een uitgebouwd fietsnetwerk, stap je van je fiets met flinke dorst. Ook bijvoorbeeld fietsverhuurders of logiesuitbaters kunnen hun voordeel doen bij de verdere uitbouw van de Vlaamse fiets- en wandelnetwerken”, aldus Weyts. De nieuwe investeringen mikken dus op een dubbel effect: ze zorgen voor een kwaliteitsverbetering van onze fiets- en wandelinfrastructuur en onrechtstreeks zorgen ze ook voor extra omzet en werkgelegenheid.

Bekijk hier de lijst van de gesubsidieerde projecten. http://www.toerismevlaanderen.be/impulsfietsenwandelen