Duitsland en Italië wereldkampioenen: top 10 meeste zombie PC's

Het allergrootste leger zombiecomputers bevindt zich in Europa. Dat zegt internetbeveiliger G DATA aan de hand van recent onderzoek naar cybercrime. Zombiecomputers worden op afstand bestuurd door cybercriminelen en ingezet voor schadelijke doeleinden zoals het verzenden van spam. De eigenaar van de computer merkt hier in de praktijk vaak weinig van.

G DATA analyseerde een grote hoeveelheid IP-adressen in het eerste kwartaal van dit jaar en dat bracht een aantal verontrustende feiten aan het licht. Duitsland en Italië staan bovenaan de wereldranglijst als het aankomt op de hoeveelheid zombiecomputers: maar liefst 20 procent van alle computers in botnets* zijn in deze landen te vinden. Er worden wereldwijd gemiddeld zo'n 350.000 zombies per dag ingezet voor schadelijke doeleinden. Tijdens piekuren worden er zelfs meer dan 700.000 ingezet voor het verspreiden van spam.

Ralf Benzmüller, Hoofd G DATA Security Labs
"Botnetbeheerders hebben Europa al lange tijd op de radar: snelle DSL-verbindingen, goede PC-apparatuur, en belangrijker: heel veel onbeschermde Windows-systemen. Schadelijke code wordt bij voorkeur geplaatst op namaak- of gehackte websites. Het openen van dergelijke sites is voldoende om van je PC een zombie te maken. Het gebruik van firewalls en anti-virussoftware is helaas nog geen gemeengoed bij alle computergebruikers. Hierdoor blijft het aantal potentiële zombiecomputers hoog en is het makkelijk de botnets groot te houden."

* Over botnets; een online guerrilla leger
Een botnet is een netwerk van zombiecomputers die gezamenlijk worden ingezet voor schadelijke doeleinden. Botnets zijn de backbone van de cybercrime-industrie en leveren elk jaar een miljardenomzet op. Het dienstenportfolio van deze botnets is erg gevarieerd en omvat onder andere het verspreiden van spam, DDoS aanvallen, phishing, pharming, malware en datadiefstal. In de afgelopen twee jaar is de hoeveelheid speciale bugs vervijfvoudigd. Deze bugs of backdoors maken het de aanvaller mogelijk via een virtuele achterdeur in te breken, schadelijke code te installeren en de computer op afstand te besturen.

Cybercriminelen zijn continu op jacht naar slecht beveiligde computers met het doel ze over te nemen en te integreren in hun botnets. Landen met een goede IT-infrastructuur en snelle DSL-verbindingen staan daarom bovenaan de prioriteitenlijst: hoe sneller de computer, hoe meer geld ermee valt te verdienen. Daarom is het volgens G DATA geen verrassing dat West-Europese landen de wereldranglijst domineren als het gaat om de hoeveelheid zombies.

Over G DATA Security
G DATA Security is een specialist in internetbeveiliging en een pionier op het gebied van virusbescherming. G DATA ontwikkelde ruim 20 jaar geleden al zijn eerste antivirusprogramma. Geen enkele andere Europese beveiligingsleverancier heeft de afgelopen vijf jaar meer nationale en internationale testoverwinningen geboekt dan G DATA. Zo won G DATA in 2007 in Nederland onder meer tests van de Consumentenbond (Beste Koop) en van computerblad PCM (Beste Koop en Beste Product).

Als kwaliteitsleider combineert G DATA de beste beveiligingstechnologieën ter wereld in zijn producten. Voorbeelden hiervan zijn de DoubleScan-technologie met twee onafhankelijke virusscanners of de real time beveiliging van het OutbreakShield. De productportfolio van G DATA Security omvat beveiligingsoplossingen voor eindgebruikers, middelgrote en grote ondernemingen.

G DATA beveiligingsoplossingen zijn beschikbaar in de VS, Japan, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Canada, Polen, Korea, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Luxemburg. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Bochum (Duitsland).

Meer informatie is te vinden op www.gdata.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here