Dixit Dutroux

"Met uitzondering van mijn kinderen, is het mijn ex (Michelle Martin) die het meeste plaats heeft ingenomen in mijn hart. Ik kan nog steeds mijn gevoelens voor haar niet vergeten." Voor de allereerste keer stemt Marc Dutroux in met een interview via briefwisseling -vanuit de gevangenis. De Nederlandse journaliste Jessica Villerius (27) graafde drie jaar lang in het verleden van Marc Dutroux. Ze sprak met vader en moeder Dutroux, met zijn zus Valérie, met buren en leraren én met hoofdinspecteur Jean Pierre Peters, die acht jaar lang het onderzoek naar Marc Dutroux leidde. Het onderzoek werd afgerond met een lange briefwisseling met Marc Dutroux zelf.

Jessica Villerius: "Ik dacht dat hij nooit zou antwoorden op mijn brieven. Vandaar dat ik ook onderaan mijn brief steevast schreef dat hij zich vooral niet verplicht moest voelen. Kennelijk was dat een doorslaggevend element." Tot haar eigen verbazing valt er na bijna twee jaar en totaal onverwacht dan toch een eerste brief van Dutroux in haar brievenbus. "Toen dacht ik : Nu kan ik niet terug. Hier moet ik iets mee doen."

Jessica Villerius : "De reportage geeft de kijker echt een inside-look. Het is niet de bedoeling om het hele verhaal opnieuw te schrijven. We weten intussen wel wat er is gebeurd en welke afschuwelijke msidaden hij heeft gepleegd. Waar het mij om ging is, hoe wordt iemand zo? Wie is die Marc Dutroux ? Hoe redeneert hij ? Dat soort dingen. "

In de briefwisseling betuigt Dutroux niet enkel zijn liefde voor zijn ex-vrouw. Voor het eerst legt hij de schuld voor zijn misdaden ook niet bij zijn ouders. Meer nog, ze dragen geen enkele verantwoordelijkheid, volgens Dutroux. Want ze hebben, zo zegt Dutroux, "niets te maken met de feiten die ik voor mijn rekening neem. Het aantal voorvallen die me gebracht hebben tot waar ik nu ben, is groot. "

Victor Dutroux, de vader van Marc Dutroux, is minder mild voor zijn zoon. "Hij heeft het verdiend. Hij heeft het zelf gezocht. Maar ik blijf benadrukken dat het kan zijn dat Marc misschien mijn zoon niet is. Het kan, maar het kan ook iemand anders z'n kind zijn." Victor zocht Marc Dutroux nooit op in de gevangenis en is ook niet van plan om dat te doen. "Ik ben van plan hem een brief te schrijven, dat wel."

Telefacts, nu woensdag 23 april 2008 om 22.25

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here