Tony Fakkel overleden na slepende ziekte

De door iedereen gekende rasartiest en bezieler van de Gentse Feesten aan het Laurentplein is niet meer onder ons. Tony Fakkel jr. overleed gisterenavond op zestigjarige leeftijd, verzorgd op de afdeling palliatieve zorgen, omringd door zijn naaste verwanten. Tony leed aan post-polio die hem aan zijn rolstoel kluisterde. Een zware spierziekte die hem totaal ondermijnde werd hem zaterdag fataal. Tony Fakkel junior was samen met zijn broer Patrick de bezieler van de Tony Fakkel Award, een eerbetoon aan zijn vader Tony Fakkel Senior. Broers Tony en Patrick Fakkel speelden destijds in Les Ombres op een schitterende wijze het repertoire van The Shadows. Tony Fakkel was de laatste jaren ook gekend als onvermoeibaar organisator van tal van andere evenementen zoals de Gentse Podiumbeurs. Tony huwde december 2007 met Marijke Bekaert, maar kort na zijn huwelijk ging het met de gezondheid van Tony bergaf en weldra was hij aan zijn rolstoel gekluisterd.

De man die zijn naam aan de gekende Tony Fakkel Award gaf werd geboren als Antonius Cornelis Fakkel op 7 april 1917 te Leiden. Samen met het Zuidzeetrio trad hij niet alleen op in alle grote Nederlandse cultuurtempels maar ook in België en tot ver in het buitenland. Na de oorlog gaven zij heel wat optredens in de gekende Welfareshows. Maar ook later bleven ze talrijke benefietconcerten geven. De Gentse gastvrijheid deed Fakkel Senior beslissen zich in Gent te vestigen. Hij deed er nog een schepje bovenop door de public relations van de Gentse Opera op zich te nemen en jong talent te promoten. Fakkel senior overleed op 9 maart 1988.
Om de herinnering aan een groot man met een warm hart levendig te houden werd de Tony Fakkel Award in het leven geroepen. Het is uitgerekend 20 jaar later dat zijn zoon Antoon (Tony) Fakkel overleed. (GVP)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here