Gent Geniet (weer eens) Gezond

Van vrijdag 18 tot vrijdag 25 april vindt de lustrumeditie van Gent Geniet Gezond plaats. Dit is een initiatief waar heel wat partners aan meewerken en dat de steun krijgt van de Stad Gent. Het wordt een week vol met pittige initiatieven om jong en oud te verleiden om gezond te eten en meer te bewegen. De week wordt geopend met een gezond en evenwichtig bio-ontbijt. Omdat ook topsporters hun dag starten met een goed ontbijt, schuiven twee spelers van KAA Gent rond 9.30 uur mee aan de ontbijttafel. Dit jaar pakt Gent Geniet Gezond uit met een heuse gezondheidsmarkt tijdens het weekend. Het wordt geen lifestylebeurs met jacuzzi's en aromatherapie, wel een beurs rond gezonde voeding en beweging.De Bibliotheekstraat en het Baudelopark worden de komende dagen omgedoopt tot gezondheidskermis. Iedereen kan gratis meedoen aan de vele activiteiten: smaakonderzoek voor consumenten, kookworkshops voor kinderen, smaakcentrum waar kleuters smaken en groenten ontdekken, veggielympics voor jong en oud, gamezone met digitale sporten of oude volksspelen, enzovoort.

Niet alleen sport en spel en proeven en genieten staan op de agenda. Ook meten en weten komen aan bod. Deelnemers kunnen meedoen aan de voedingstesten en zich laten meten en adviseren aan de 'Wellpoint'. Men kan er terecht met vragen zoals 'Hoe eet ik gezond? Wat moet ik weten over voedselveiligheid? Hoe stel ik een evenwichtige en gevarieerde maaltijd samen?' Diëtisten en andere deskundigen geven advies op maat. Dit gebeurt in samenwerking met de Arteveldehogeschool en de Hogeschool Gent. Zij berekenen de Body Mass Index (BMI) en kunnen helpen bij het invullen van de verschillende voedingstests. Ter gelegenheid van deze gezondheidsmarkt kan men ook de gezondheidsbus van de Bond Moyson, de beweegmobiel van Partena (enkel op vrijdag), de sappentrapper van de Christelijke Mutualiteit en kokkerellenshop van de Liberale Mutualiteit bezoeken.

Ook de Stad Gent gooit de deuren open. Op de campus van het Baudelohof kan men enkele stadsdiensten ontdekken die met gezondheid bezig zijn. Van ongediertebestrijding tot gezond wonen, van voedselveiligheid tot CO2-gevaar. Ze werken rond heel wat onderwerpen. Wie zijn mening kwijt wil over gezondheid, kan op zaterdag terecht in een Babbelbox. Een compilatie van de strafste, grappigste en sterkste uitspraken die hier en elders verzameld worden, zullen op een latere datum aan Vlaams Minister Steven Vanackere, bevoegd voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, worden getoond. Naast deze gezondheidsmarkt vinden er nog vele activiteiten plaats in de stad. Zo kan men in het museum De Wereld van Kina: Het Huis terecht voor 'KYS' (van 18 april tot 30 april 2008) en in De Wereld van Kina: De Tuin voor 'Brood-je-gezond' (doorlopend). Deze tentoonstellingen gaan over voeding en gezonde tanden.

Vanaf maandag 21 april 2008 start een uitgebreid programma voor scholen en verenigingen. Het volledige programma is te bekijken op www.gentgenietgezond.be. Er is ook een programmabrochure, die kan men bekomen bij de Gezondheidsdienst van de Stad Gent of in de Stadswinkel, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here