Trends Gazellen doen het goed

Trends houdt goede gewoontes graag in stand, dus ook de Trends Gazellen waarbij ze nu voor de achtste keer op zoek gaan naar competitieve snel- groeiende Vlaamse bedrijven. Net zoals de vorige jaren vertrekt de redactie van Trends van de Trends Top 100.000. Voor elke provincie gaan ze na welke bedrijven in de periode 2002-2006 het snelst gegroeid zijn. Er wordt gekeken naar omzet, personeel en cashflow. Komen in aanmerking: zelfstandige ondernemingen die minstens vijf jaar oud zijn en sinds hun oprichting minstens twintig arbeidsplaatsen hebben gecreëerd. De Oost-Vlaamse Trends Gazellen 2008 werden afgelopen woensdag bekend gemaakt tijdens de Bedrijven Contactdagen op Flanders Expo.

Gedeputeerde Marc De Buck benadrukte bij zijn verwelkoming het belang van een sterk en gezond ondernemingsweefsel. Met succes trouwens want Vlaanderen is volgens de gezaghebbende Financial Times een absolute topregio voor investeerders: net achter koploper Londen, maar nog vóór Parijs. Dat de tewerkstelling in de Vlaamse KMO's afgelopen jaar dubbel zo snel steeg als de voorgaande jaren was mee te danken aan een aantal succesvolle liberale overheidsmaatregelen. Luc Huysmans van Trends benadrukte het belang van de 200 Oost-Vlaamse Gazellen: samen creëerden ze de afgelopen jaren ruim 9.000 jobs en waren ze goed voor 18 miljard euro of 313 miljoen euro. Reden genoeg om ze die avond allemaal te huldigen.

Bij de kleine bedrijven (met een brutomarge van minder dan 1 miljoen euro) kwam het IT bedrijf Itineris uit Deurle uit de bus. Itineris groeide snel dankzij nutsbedrijven zoals TMVW. Gedelegeerd bestuurder Edgard Vermeersch: "De energiemarkt wordt steeds complexer en er moeten steeds meer gegevens verwerkt worden. Itineris slaagt er in om complexe facturatiegegevens efficiënt te verwerken, maar ook om verhuisdossiers op te volgen en klachten te registreren". Met andere woorden, een dienstverlening waar energiebedrijven veel geld voor over hebben. Itineris stelt een tachtigtal mensen te werk en groeit jaarlijks 30%.

Bij de middelgrote bedrijven die een omzet tussen 1 en 10 miljoen euro kunnen voorleggen kwam Vento uit Oudenaarde voor de tweede keer als Trends Gazelle over de eindstreep. Vento maakt hulpstukken voor luchtkanalen. Als u een industriële airco in huis haalt, weet dan dat de kans groot is dat Vento de hulpstukken fabriceerde. Sinds 2005 maakt Tubel, een staalconstructie bedrijf uit Gentbrugge, ook deel uit van de groep. Daarmee bedraagt de omzet nu 23 miljoen euro, een omzet die voor 90% in het buitenland gerealiseerd wordt. Jaarlijks groeit Vento 5 tot 10%.

Bij de categorie grote bedrijven, die een omzet van meer dan 10 miljoen halen, slaagde ook het chemiebedrijf EOC Belgium er voor de tweede keer in om de titel Trends Gazelle binnen te halen. EOC boekte vorig jaar een omzet van 173 miljoen euro, een groei van 14% tegenover 2006. Zestig jaar geleden begon grootvader Gerard R. Marsman met de productie van latex voor de matras- en meubelindustrie. Eind de jaren '60 werd er overgeschakeld op compounds voor de tapijtindustrie. Het bedrijf verhuisde naar Oudenaarde en begon steeds meer grondstoffen in eigen huis aan te maken en te commercialiseren. Operationeel directeur Marc Wieme: "Het productengamma is enorm uitgebreid: van papierlatex voor kwaliteitsbrochures tot morteladditieven voor de bouw. Of de productie van verzorgingsproducten zoals shampoos, zepen en detergenten".
Link: http://www.trends.be/nl/gazellen/

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here