Protest tegen staking in zorgvoorzieningen op 30 april.

Tijdens de vergadering van 14 april van het paritair comité voor de federale gezondheidsinrichtingen- en diensten, bevestigden de vakbonden een stakingsaanzegging voor 30 april 2008. Deze stakingsaanzegging moet werknemers de mogelijkheid bieden deel te nemen aan een betoging. Met die betoging willen de vakbonden de aandacht van de regering vestigen op de personeelstekorten in de sector. Dit personeelstekort brengt verhoogde werkdruk met zich mee.

De problematiek van schaarste aan personeel verdient inderdaad de nodige aandacht. Het dwingende karakter ervan wordt immers steeds groter. Maar dat deze aandacht afdwongen wordt met een betoging die de goede werking in de zorgvoorzieningen in het gedrang brengt, kan het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) niet onderschrijven. Staken is immers een ultiem middel dat slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden mag gehanteerd worden. Het is disproportioneel een staking aan te zeggen enkel met het oog op het mogelijk maken van een betoging. Bovendien werd vanuit de vakbonden bij de keuze van de datum van de betoging meer rekening gehouden met de profilering van de eigen organisatie dan met de goede werking van de zorgvoorzieningen. Binnenkort worden immers sociale verkiezingen georganiseerd.

De betoging zal plaatsvinden op 30 april, de dag voorafgaand aan een periode waarin vele instellingen maar liefst 4 opeenvolgende dagen op zondagsdienst zullen werken. 1 en 2 mei hebben namelijk het karakter van wettelijke feestdag. Deze periode van vier dagen verlengen met een vijfde dag zondagsdienst is voor heel wat programma's en afdelingen (zoals bijvoorbeeld nierdialyse, urgente en semi-urgente chirurgische ingrepen, chemo- en radiotherapie en behandelings- programma's in psychiatrische ziekenhuizen) ondenkbaar en onhaal- baar. Deze programma's en behandelingen kunnen voor de betrokken patiënten vaak geen 5 dagen uitgesteld worden. Het VVI verzet zich principieel tegen de ongenuanceerde wijze waarop de vakbonden omspringen met staking als drukkingsmiddel. Het VVI heeft binnen het paritair comité dan ook een verzoeningsprocedure aangevraagd.

Dhr. Degadt, bestuurder VVI: "Het imago van de zorgberoepen wordt door dergelijke acties eerder geschaad dan opgewaardeerd. Het beroep van verpleegkundige en zorgverlener verdient gepromoot te worden door de vele positieve kanten ervan in het licht te stellen". Link: www.vvi.be

Guido Van Peeterssen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here