Horecaopleiding voor werklozen is een succes.

Vrijdag 11 april overhandigden de Gentse schepen Mathias De Clercq en schepen Rudy Coddens samen met OCMW voorzitter Geert Versnick het diploma van hulpkok en zaalmedewerker aan tien deelnemers van het IKOOK project. Daarbij leerden de cursisten de knepen van het vak en kunnen ze nu aan de slag in de horeca. IKOOK is het succesverhaal van de samenwerking tussen Horeca Vorming Vlaanderen, VDAB, OCMW Gent en het Centrum voor Volwassenenonderwijs. Maar het is vooral het bewijs dat wie langdurig werkloos is gemakkelijk aan de slag kan als hij of zij de juiste scholing krijgt. De cursisten begonnen van nul af aan en werkten hard om de basisprincipes onder de knie te krijgen. Al snel mochten ze zelf koken en stages doen op recepties. De vuurdoop was de nieuwjaarsreceptie van het OCMW Gent in de Opera.

Gent heeft veel openstaande vacatures in de horeca maar had tot op heden geen passend opleidingsaanbod voor werklozen. Schepen Coddens: "Levenslang leren is heel belangrijk en deze cursisten zijn daar het bewijs van. Ik wens ze dan ook het allerbeste toe in hun nieuwe loopbaan". Voor OCMW voorzitter Geert Versnick is het attest de bekroning van een grote inspanning en het bewijs dat zogenaamde laaggeschoolden tot veel meer in staat zijn dan men denkt. Schepen van Economie Mathias De Clercq: "Gent telt 1.500 horecazaken die regelmatig op zoek gaan naar bekwaam en geschoold personeel. Toch zijn er veel werkzoekenden zonder de juiste opleiding. Er was duidelijk een tekort aan geschoold personeel in de horeca en met dit project kunnen we dat probleem eindelijk aanpakken". Quincy Colpaert en Rosita Lammens, twee cursisten, zijn al aan het werk. Quincy in café Twilight en Rosita in een grootkeuken. Ze zijn net zoals hun medecursisten erg blij met de kans die ze kregen.

De Stad Gent, VDAB en Horeca Vlaanderen investeerden elk 15.000 euro in het programma. Het OCMW stelde de infrastructuur ter beschikking en de projectleider. Het Centrum voor Volwassenenonderwijs stelde een lesgever zaalmodules en cursusmateriaal ter beschikking. OCMW voorzitter Geert Versnick wil op termijn de helft meer leefloners aan het werk krijgen. IKOOK past daar perfect in, het project wordt dus zeker verder gezet. Versnick: 'De ervaring heeft ons wel geleerd dat naast het aanleren van keukentechnieken er ook aandacht nodig is voor rekenen, taalopleiding en arbeidsattitude". Daarom stapt het Centrum voor Basiseducatie vzw Leerpunt mee in de boot voor de volgende opleiding. Voor de concrete invulling en de financiële middelen voor komend jaar wordt er nu druk onderhandeld.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here