Zeeuw van Vlaanderen terug op TV met historische reeks

Het grensoverschrijdende TV programma De Zeeuw van Vlaanderen is terug. Vanaf zondag 13 april zendt AVS het programma opnieuw wekelijks uit. De nieuwe reeks gooit het deze keer over een ander boeg, namelijk de gemeenschappelijke geschiedenis van de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland. De Kalender, met de belangrijkste evenementen in de regio blijft. En Annabelle Van Nieuwenhuyse keert terug als presentatrice. Nieuw aan deze grensoverschrijdende samenwerking is de deelname van TV-Oost. De regionale omroep die uitzendt in de regio Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas. Daarnaast participeren de andere Oost-Vlaamse omroep AVS, de West-Vlaamse omroep Focus WTV en Omroep Zeeland. Het programma krijgt steun van de Euregio Scheldemond, van de Europese Unie en de provinciebesturen van Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland.

De eerste aflevering van De Zeeuw van Vlaanderen heeft processies als thema. We volgen de Heilig-Bloed processie in Brugge, een belangrijke toeristische attractie. We gaan naar het Oost-Vlaamse Herdersem voor de Sint Antoniusprocessie. En we zien katholieke Terneuzenaren die vijftig jaar geleden op bijzondere wijze het processieverbod in hun overwegend protestantse stad wisten te omzeilen. De Zeeuw van Vlaanderen maakt duidelijk dat de drie provincies meer gemeen hebben dan je zou denken. En dat aan beide zijden van de grens weinig geweten is van die gemeenschappelijke geschiedenis. Meer zelfs, weten wij eigenlijk nog veel van ons eigen verleden?

Wist je dat tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitsers een groot ijzeren hek hadden gebouwd om te voorkomen dat er nog meer Vlamingen naar het noorden zouden vluchten? Kennen de Zeeuwen de Menenpoort in Ieper? En van waar komen die vestingen, die Staats-Spaanse Linies, in het Zeeuwse landschap? Het programma laat bijvoorbeeld ook zien wat de Romeinen hier hebben achtergelaten en wat Napoleon kwam doen, hoe de textielindustrie zich heeft ontwikkeld en hoe het strafrecht in de loop der eeuwen is veranderd. De Zeeuw van Vlaanderen wil de kijker een beter inzicht geven in het rijke en boeiende verleden van Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland. De komende maanden willen wij tonen dat geschiedenis allesbehalve saai is. En natuurlijk hopen wij ook dat zowel de Oost- en West-Vlamingen als de Zeeuwen eens sneller de grens zullen oversteken om hun buren wat beter te leren kennen.

Meer info over het programma vind je op deze website, vanaf volgende week online.

www.dezeeuwvanvlaanderen.tv

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here