Omgevingstekenen – Provinciale Prijs Beeldende Kunst 2007.

Van 25 tot en met 15 juni loopt in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent de tentoonstelling Omgevingstekenen met werken van de laureaat en de genomineerden van de Provinciale Prijs voor Beeldende kunst 2007. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5.000 euro. De laureaten van de voorbije edities, Elke Boon (1997), Ilse Joliet (1999), Mo Becha (2001), Anouk De Clercq (2003) en Stief Desmet (2005) zijn intussen uitgegroeid tot vaste waarden in het actuele kunstcircuit in binnen- en buitenland. Dat resultaat onderstreept het belang van deze prijs in het landschap van de actuele kunst in Vlaanderen en de opdracht die de provincie Oost-Vlaanderen hierin vervult. De aantrekkingskracht van de Prijs voor Beeldende Kunst is ongetwijfeld ook te verklaren door de rol van het Caermersklooster en de naam die het Provinciaal Cultuurcentrum heeft verworven als ruimte waar de hedendaagse kunst thuis is en waar op geregelde tijdstippen interessante ontdekkingen te doen zijn.

Liefst 61 kunstenaars maakten van de gelegenheid gebruik om hun werk voor te stellen. In een eerste ronde selecteerde de jury 13 kunstenaars. Volgende kunstenaars werden uitgenodigd om drie van hun geselecteerde werken in het Caermersklooster te presenteren: Steven Baelen, Hedwig Brouckaert, Lieven De Boeck, Tom De Visscher, Johan Gelper, Sabine Oosterlynck, Katinka Pittoors, Dirk Slootmaekers, Nele Tas, Ante Timmermans, Herman Van Houte, Karen Vermeren, Karel Wouters. De jury besliste om de prijs toe te kennen aan Ante Timmermans uit Ninove. De kunstenaar werkt en woont in Zwitserland. Het is vooral de artistieke en intellectuele maturiteit waarvan Ante Timmermans' werken getuigen, die de jury aansprak. Daarnaast nomineerde de jury ook Johan Gelper uit Keerbergen voor zijn sculpturen en Steven Baelen uit Oostkamp voor zijn tekeningen en schilderijen.

Omwille van de specificiteit van het werk van deze drie kunstenaars stelde de jury voor om een tentoonstelling in het Caermersklooster te organiseren met enkel werk van de laureaat en de twee genomineerden. Zowel voor laureaat Ante Timmermans als de twee genomineerden, Steven Baelen en Johan Gelper, neemt het tekenen een zeer belangrijke plaats in. Het tekenen als manier om met een eigen omgeving om te gaan, lijkt daarmee een teken van deze tijd. Het vormde dan ook aanleiding voor een overkoepelende titel: niet alleen tekenen deze kunstenaars hun omgeving, ze geven met hun tekeningen ook een bepaald signaal, tekenen (of tekens) van hun omgeving.

De tekeningen van Ante Timmermans (Ninove, 1976) zijn een kritische, maar ook poëtische reactie of reflectie op zijn omgeving. Daarbij is hij vooral gefascineerd door de routine, de (verborgen) systemen, de banaliteit en het absurde van de maatschappij. Zijn verblijf in Berlijn en zijn verhuis naar Zwitserland hebben zijn werk onmiskenbaar beïnvloed. Kleine tekeningen en monumentale landschapstekeningen getuigen ieder van een wonderlijke opmerkzaamheid die ook een humoristische kant heeft. Voor Steven Baelen (Roeselare, 1981) is zijn directe omgeving aanleiding tot het maken van dichtgevulde tekeningen die hij liever 'notities' noemt en waarin het al of niet falsificeren van de werkelijkheid centraal staat. Ze geven aanleiding tot schilderijen waarin het toeval een rol speelt, maar ook voor installatietekeningen die als een virus de ruimte innemen. Johan Gelper (Kapellen, 1980) lijkt misschien in eerste instantie geen tekenaar. Toch ziet hij zijn ruimtelijke installaties zelf als 'tekenen in de ruimte'. De getekende lijn krijgt bij hem een derde dimensie en tast de ruimte af. De tentoonstelling is het resultaat van een dialoog tussen de drie kunstenaars onder begeleiding van jurylid en freelance curator Edith Doove. Samen gingen zij de uitdaging aan om in de monumentale ruimte van de voormalige karmelietenkerk een omgeving te creëren waarin zowel fragiliteit als de kracht van de lijntekening ruim spel krijgen.

Praktisch: van 25 april tot 15 juni 2008, dagelijks van 10 tot 17 uur (gesloten op maandag) in het Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6 (Patershol), 9000 Gent. Toegang gratis. caermersklooster@oost-vlaanderen.be Site: www.caermersklooster.be
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige catalogus, gratis te verkrijgen aan het onthaal van het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster). Rondleidingen mogelijk op aanvraag via BOEKjeBEZOEK, tel. +32 9 269 60 04
info@boekjebezoek.be, www.boekjebezoek.be

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here