Gent opvallend aanwezig op eerste internationaal drugforum.

De Gentse burgemeester Daniël Termont stelde het Gentse drugbeleid voor op het eerste forum van het EU-LAC Drug Treatment City Partnerships, van 2 tot 5 april in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek). Hij verwees in het bijzonder naar het Project "Proefzorg" en de start van een "Drugbehandelingskamer" op 1 mei. De belangstelling was groot, de reacties unaniem positief. De Gentse delegatie maakte afspraken voor samenwerking met de steden Conchalí, Mexicali en Paramaribo. Het doel van dit internationale stedenforum was om ervaringen uit te wisselen tussen Europese en Latijns-Amerikaanse steden op het vlak van drugbeleid. De aanwezigheid van de Gentse delegatie op dit forum is niet ongemerkt voorbij gegaan. Die delegatie bestond uit burgemeester Termont en drugcoördinator Filip De Sager, professor dokter Brice De Ruyver en Charlotte Colman van de Universiteit Gent, Annemie Serlippens van het Parket en rechter Jorn Dangreau. Burgemeester Termont gaf onder grote belangstelling een voorstelling van de Gentse stand van zaken op het vlak van drugbeleid. Hij sprak er over het Project Proefzorg en verwees naar de start van een Drugbehandelingskamer in Gent.

Op de tweede dag gaf professor De Ruyver een overzicht van de mogelijkheden om op de verschillende echelons van de strafrechtsbedeling druggebruikers te verwijzen naar de (drug)hulpverlening. Hij lichtte de installatie van een drugbehandelingskamer verder toe. Die kamer is gebaseerd op het systeem van de Drug Treatment Courts in Canada en de Verenigde Staten. Het komt er op neer dat er een betere samenwerking komt tussen gerecht en hulpverleners, een samenwerking waarbij de verslaafde ook baat bij heeft vanwege de lichtere straffen. Aan de Gentse initiatiefnemers van de DBK werd gevraagd om in de raad te zetelen van de International Association of Drug Treatment Courts (IADTC). Het Gentse innoverende project kan voor de IADTC een poort zijn naar Europa.

Daniël Termont: "De interesse voor de aanpak in Gent was groot. De Gentse drugbehandelingskamer wordt blijkbaar de eerste in zijn soort op het Europese continent. Ook de manier waarop we in Gent met de drugproblematiek en met druggebruikers omgaan – met veel zorg voor preventie en behandeling van de gebruiker en zijn omgeving – gooide hoge ogen." Eén van de bijkomende doelen van het stedenforum was om in de toekomst samenwerkingsverbanden op te zetten tussen Latijns-Amerikaanse en Europese steden. De Gentse delegatie maakte afspraken met de steden Conchalí (Chili), Mexicali (Mexico) en Paramaribo (Suriname), allen erg enthousiast over een mogelijke samenwerking met Gent. Vooral de geïntegreerde manier waarop het drugbeleid wordt ontwikkeld (met betrokkenheid van verschillende sectoren zoals justitie, hulpverlening en preventie) is een voorbeeld voor heel wat andere steden. Ook over de manier waarop DBK's de samenwerking tussen justitie en drughulpverlening nog kunnen versterken, zullen ervaringen worden uitgewisseld. Website: www.eulacdrugs.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here