Artistiek project rond gelijke kansen in Gent

Sid(t) effects is een artistiek project rond gelijke kansen. Tijdens Sid(t) effects worden openbare plaatsen in Gent heroverd door verschillende sociale en artistieke organisaties. De straat wordt weer even van de mensen. Geen ellenlange teksten over gelijke kansen, maar creatieve en confronterende acties in de publieke ruimte vanuit allerlei kunstvormen. Het project kwam tot stand op initiatief van vzw Klupartistik met de ondersteuning van Gelijke Kansen Vlaanderen en de Stad Gent. Dit in samenwerking met verschillende sociale en artistieke organisaties die minderheidsgroepen een stem geven en zoeken naar verbinding en ontmoeting tussen verschillende bevolkingsgroepen. Elk op hun eigen manier ijveren ze voor gelijke kansen en klagen ze ongelijkheid aan. Tussen zaterdag 12 en zaterdag 19 april worden er tal van sociaal artistieke activiteiten georganiseerd. Alles is gratis. Partners zijn: de Vieze Gasten, Rocsa, Wel Jong Niet Hetero, Verkeerd Geparkeerd, Casa Rosa, Conception, Theater Twaalf, Victoria Deluxe en vzw Cirq.

Een greep uit het programma:
Op zaterdag 12 april is er de kick-off van het project Sid(t) effects op het Sint-Baafsplein: tijdens de kick-off wordt het project interactief voorgesteld aan het grote publiek.
Op woensdag 16 april wordt het Sint-Baafsplein omgedoopt tot AMOURistan. Samen met Wel Jong Niet Hetero, Casa Rosa en Verkeerd Geparkeerd wordt herkenbare liefde op onbekend terrein beleefd.
Op donderdag 17 april projecteert het productiehuis Conception in een ouderwets marktkraam korte sketches over diversiteit.
Op vrijdag 18 april zal Theater Twaalf aan de winkelende voorbijgangers in het Zuidcomplex een boodschap van non-conformistische diversiteit overbrengen. Die dag zal Victoria Deluxe ook zoveel mogelijk burgers engageren voor een manifestatie die vorm geeft aan hoop en de maakbaarheid van de samenleving.
Op zaterdag 19 april maakt ROCSA van het Baudelopark een creatieve ontmoetingsplek en de mensen van vzw Cirq onderzoeken hoezeer de passant in de Gentse binnenstand bereid is om zich open te stellen voor mensen met minder kansen.
Op zaterdag 19 april is iedereen welkom op het slotevenement. De deelnemende organisaties nemen samen de bevindingen van de voorbije week onder de loep aan de hand van projecties en dialogen. Ook zullen verscheidene muziekgroepen op een podium het beste van zichzelf geven. Links: www.klupartistik.be www.sidteffects.be
Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here