...

Vollezele in het teken van het Brabants trekpaard

foto gordelfestivalOp zondag 18 oktober staat Vollezele volledig in het teken van het Brabants trekpaard. Aan de hand van een hele rist activiteiten en demonstraties laten Toerisme Vlaams-Brabant en het Comité Vollezele Leeft iedereen van dichtbij kennismaken met het zachte karakter van de Brabantse trots! Op het programma staan onder meer wedstrijden, een showprogramma met boomslepen, demonstraties van warm hoefbeslag en oude ambachten, kinderanimatie met de trekpaarden en een gezellige kermis.

Praktisch
Waar? Oudstrijdersplein, 1570 Vollezele
Wanneer? Zondag 18 oktober, 10u – 17u
Prijs: Gratis

Ter info: Het Belgisch trekpaard

Tijdens de Romeinse bezetting van het gebied dat nu België heet, werd het Belgisch trekpaard al genoemd. Van de 11e tot de 16e eeuw werd het trekpaard gebruikt als oorlogspaard in Brabant en Vlaanderen. Daarna werd het Belgisch trekpaard gebruikt om zware werktuigen te trekken op het platteland, in de mijnbouw en in de haven. Ook trokken ze (post)koetsen en schepen.

In 1886 werd het stamboek van de “Sociëteit van het Belgisch Trekpaard” opgericht. In 1910 werden ongeveer 35.000 Belgische trekpaarden geëxporteerd vanuit België naar Amerika, Canada, Rusland, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Italië om de daar aanwezige paarden te verbeteren, zoals de shire in Groot-Brittannië.

In 1950 waren er nog ongeveer 200.000 trekpaarden in België.

Door de motorisering na de Tweede Wereldoorlog werd het trekpaard overbodig. In 1980 waren er nog maar 6000 Belgische trekpaarden over. Een aantal fokkers ging zich inzetten om dit paardenras te behouden. En in 2004 zijn er ongeveer 12.000 Belgische trekpaarden. Ze worden tegenwoordig gebruikt om te mennen.

Veel van deze paardenfokkerijen waren en zijn te vinden in het Pajottenland. In het centrum van Vollezele (Galmaarden) bevindt zich het Museum van het Belgisch Trekpaard en in de Pajotse dorpen Vollezele en Sint-Kwintens-Lennik (Lennik) staat ook een standbeeld van een Belgisch trekpaard.

(bron: wikipedia.org)

Foto: gordelfestival