Ronde Van Vlaanderen in het teken van netheid en veiligheid.

De Ronde van Vlaanderen vindt dit jaar plaats op zondag 6 april, wielertoeristen vertrekken een dag eerder, op zaterdag 5 april. De Ronde van Vlaanderen doorkruist 14 Oost-Vlaamse gemeenten. Bovendien loopt het parcours over verschillende provincies, het is dus een interprovinciale wielerwedstrijd. De massa toeschouwers, sportbestuurders en volgers is ook voortdurend in beweging. Er is een constante interactie tussen de wedstrijd en de massa en er zijn heel wat randevenementen. Daarom neemt de overheid pro-actief maatregelen om de grote massa mensen beter te kunnen beheersen.

Net zoals vorige jaren vertaalt dat zich in een aantal veiligheidsmaatregelen rond veiligheid. Hoeksteen is het Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP). Daarnaast gelden ook nog specifieke veiligheidsmaatregelen zoals het vlaggenprotocol, het gebruik van een nadarpool, en de inzet van seingevers en politiepersoneel. Er wordt ook een oproep tot hoffelijkheid gedaan naar het publiek. Dit jaar gaat er speciale aandacht naar de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen.Gemeenten langsheen het parcours ontwikkelden initiatieven om het afvalprobleem aan te pakken. Ook de organisatie van de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen draagt een steentje bij. Gouverneur André Denys wil via de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen het fietstoerisme promoten.

Het vlaggenprotocol werd voor het eerst afgesloten in 2005 tussen de politiediensten en de vertegenwoordigers van de verenigingen 'Vlaanderen Vlagt vzw' en 'Vlaamse Volksbeweging vzw'. Vanaf 2006 werd het protocol via de media ook gepromoot naar elke supporter. Het vlaggenprotocol bestaat uit volgende richtlijnen: Kijk steeds in de richting van waar de renners en de volgwagens komen. Zwaai niet met losse vlaggen. Gebruik bij voorkeur een niet te grote vlag die bevestigd is aan een stok. Hou je vlag niet over de omloop. Sta je op de eerste rij, hou dan je vlag recht en hoog, wil je met de vlag zwaaien, begeef je dan enkele meters naar achter.

Er werd een lijst opgemaakt van alle Oost-Vlaamse gemeenten waarin wordt aangegeven over hoeveel nadar elke gemeente beschikt en wie de contactpersoon is. De nadars worden op hellingen en kritieke punten langsheen het parcours geplaatst; in totaal wordt 31 kilometer nadar geplaatst in Oost-Vlaanderen. Organisatoren van evenementen langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen moeten het evenement melden aan hun gemeentebestuur. Tijdens de Ronde van Vlaanderen worden 600 vaste en 20 mobiele seingevers ingezet. 250 stewards houden eveneens een oogje in het zeil. De inzet van politiepersoneel is aanzienlijk:
400 lokale politiemensen, 115 federale politiemensen en 88 mensen van de Oost-Vlaamse Politieacademie (OPAC). In totaal worden 570 politiemensen ingezet.

Vorig jaar bleef er na de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen heel wat afval langs het parcours achter. De gemeente Zwalm nam het initiatief om extra containers te plaatsen op een aantal cruciale plaatsen langs het parcours, dat leverde goede resultaten op. Daarom wordt in 2008 het initiatief uitgebreid. De meeste gemeenten doen extra inspanningen. Nieuw is ook dat er selectief wordt ingezameld: PMD en restafval worden gescheiden. De organisatie van de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen zet bovendien opruimteams in. De Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen is ook de gelegenheid bij uitstek om de regio te promoten, zowel in binnen- als buitenland. Zo namen vorig jaar 4.250 buitenlanders deel op een totaal van 18.000 deelnemers. Om deelnemen nog aantrekkelijker én veiliger te maken, stelt de gouverneur voor om het parcours ook tijdens de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen verkeersvrij te maken

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here