Nieuwe behandeling voor patiënten met neuspoliepen

Door de bacterie Staphylococcus aureus met antibiotica te behandelen, kunnen patiënten met neuspoliepen beter en sneller behandeld worden. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Thibaut Van Zele (vakgroep Neus-Keel-en Oorheelkunde) onder leiding van prof. Van Paul Cauwenberge en prof. Claus Bachert. In de studie werd voor het eerst de rol en invloed aangetoond van deze bacterie op neuspoliepen. Op basis van de resultaten van het onderzoek werd een doeltreffende behandeling voorgesteld, die nu succesvol toegepast wordt in het UZ Gent.

Nasale polypose (neuspoliepen) is een ontsteking van de neusholte en sinussen. De ziekte is moeilijk te behandelen. Ze wordt geassocieerd met astma en overgevoeligheid voor aspirine. Staphylococcus aureus is een bacterie die deel uitmaakt van de normale flora ter hoogte van de huid en bovenste luchtwegen. Ongeveer 25 % van de bevolking is een permanente drager van Staphylococcus aureus in de neus. Het onderzoek toont aan dat deze bacterie een belangrijke rol speelt in het ziekteproces van neuspoliepen. De bacterie produceert schadelijke toxines die het immuunsysteem heel sterk kunnen stimuleren en het zijn deze toxines die het ziekteproces bij neuspoliepen verergeren. Daarenboven verergert deze bacterie het ziekteproces bij neuspolieppatiënten met astma en de overgevoeligheid voor aspirine.

Momenteel worden neuspoliepen voornamelijk behandeld met cortisone, via neussprays of druppels. Orale cortisone reduceert echter slechts kortstondig het klachtenpatroon en de poliepgrootte. In het doctoraatsonderzoek werden dan ook twee nieuwe behandelingen voor nasale polypose getest. Gebaseerd op het onderzoek naar de invloed van de bacterie Staphylococcus aureus op neuspoliepen werd in de studie ook doxycycline getest, een antibioticum dat de groei van bacteries afremt. Dit onderzoek toonde aan dat doxycycline een langdurig effect heeft en het specifieke ontstekingspatroon van neuspoliepen afremt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here